Spune-mi ce profesie îți place ca să-ți spun cât de bogat vei fi – sondaj Magenta

Știați că profesia care ne place în copilărie are legătură cu salariul pe care îl vom câștiga la maturitate? Magenta Consulting a realizat un sondaj și a întrebat respondenții ce-și doreau să devină când erau mici. Rezultatele au scos în evidență câteva caracteristici curioase pe care ne bazăm alegerile din copilărie.

În copilărie alegem profesii care ne provoacă frică. 

Vizitele la medic și injecțiile se asociază cu senzații de teamă pentru cea mai mare parte dintre copii. Chiar și a celor deveniți maturi. Dorința involuntară de a depăși această teamă și de a deveni stăpâni pe situație ne face probabil să numim anume această profesie când suntem întrebați ce vrem să devenim, constată sondajul Magenta Consulting. O doză de influență în popularitatea acestei profesii ar putea avea și faptul că în copilărie doctorul este cel pe care îl vizităm cel mai des, pentru verificări de rutină sau pentru a ne restabili sănătatea. Profesia de medic se află în topul clasamentului Magenta Consulting. De cele mai multe ori, medic și-au dorit să devină femeile care acum au vârsta de 21-30 de ani

Sau profesii ne vor transforma în vedete și super eroi. 

Alt criteriu de alegere în copilărie ține de autoafirmare. Astfel, tot ce ar putea să-i facă pe cei din jur să ne respecte și admire —pentru talent, forță sau abilități deosebite —reprezintă o carieră bună pentru noi când suntem mici. În acest context, respondenții sondajului Magenta au decelat și o diversificare a profesiilor după gen. Băieții își doreau să devină sportivi, polițiști, cosmonauți sau piloți. Fetele — cântărețe, actrițe sau profesoare. La rândul său, generația mai tânără de respondenți, de 16 - 25 ani, își dorea profesii ca cea de businessman, jurist, pilot sau președinte.

Timpurile influențează alegerea. 

Evenimentele care au loc pe durata copilăriei și ceea ce este popular la acel moment are și el influență. De exemplu, profesia de cosmonaut era visul respondenților sondajului care acum au 31-50 de ani, iar aceasta s-ar explica prin entuziasmul ce domina întreaga societate în legătură cu zborurile în cosmos în perioada când ei erau mici. La fel, pentru respondenții de 51-60 de ani foarte prestigioasă era considerată în copilărie profesia de tractorist, mai ales la sat, deoarece această perioadă coincide cu industrializarea colhozurilor.

Banii nu contează, dar relevă cum vom fi la maturitate. 

Când suntem mici, rareori facem legătura dintre profesie și banii pe care îi asigură aceasta. Cu toate acestea, profesia preferată în copilărie poate indica asupra predominanței umaniste sau pragmatice în comportamentul nostru de adult. Rezultatele sondajului Magenta Consulting arată că cea mai mare parte a respondenților care își doreau o profesie ce implica disciplina și lidershipul —businessman, cosmonaut, președinte, sportiv — dispun de venituri mai mari de 10.000 de lei/lună. Iar cei care visau să fie medic, profesor, croitor sau actor — de 1000-3000 lei/lună.

Prin urmare, ascultați ce profesie aleg copiii astăzi ca să aveți un indiciu cum vor fi mari.

______________________________________________

Nota metodologică: datele au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul unui sondaji efectuat la telefon (CATI) pe un eșantion de 1123 de persoane cu vârstă între 16-60 de ani din întreaga republică. Datele au fost colectate în perioada 31 martie - 23 aprilie 2014.

Vizualizări1193 Share Tweet Plus