Sondaj Magenta: Vacanța peste hotare, încă un vis pentru moldoveni?

La mare, la munte sau acasă? Aflați unde și de câte ori merg în vacanță moldovenii din rezultatele studiului Magenta Consulting.

Tinerii călătoresc des și ieftin

De la apariția zborurilor low–cost, a hostelelor și couchsurfing-ului, ce oferă posibilități ieftine sau chiar gratuite de cazare, a ghidurilor gen Lonely Planet sau Guide du Routard, pentru organizarea traseelor, și tinerii din Moldova călătoresc mai des. Potrivit studiului Magenta, chișinăuenii de 21-30 de ani în special, petrec cel puțin 2 vacanțe pe an peste hotare.

Respondenții sondajului de 16-20 de ani, la fel din Chișinău, dar și cei de 26-30 de ani din alte localități urbane îți permit să viziteze o țară străină o data pe an. Cel mai probabil, în sezonul estival – perioadă a vacanțelor școlare și a concediilor.

Respondenții din Bălți îndeosebi au menționat că se duc pe țărmul mării sau la munte măcar o data la 2-3 ani.

Unii pensionari știu cum arată doar viața acasă

Nu au văzut niciodată cum arată o țară străină pensionarii și locuitorii de la sate, care au participat la sondaj. Spre deosebire de persoanele în etate din Europa sau SUA, care profită de retragerea din câmpul muncii pentru a călători, pensionarii din Moldova stau acasă.. Iar aceasta și din cauza veniturilor foarte mici, de mai puțin de 1000 de lei. În aceeași situație se află și o mare parte din tinerii care locuiesc la sat.

Băi de soare sau hiking?

Stilul activ de odihnă pare a fi la fel de mult agreat ca și cel pasiv. Cu o diferență procentuală mica, numărul respondenților la sondaj celor care preferă să stea fără să facă nimic la plajă sau hotel îl depășește pe cel al adepților plimbărilor și activităților sportive.

Quo vadis?

În ceea ce privește destinațiile, un studiu realizat de Organizația Mondială a Turismului UNWTO, relevă faptul că în 2013 destinația preferată a turiștilor din întreaga lumea a fost Europa, vizitată de 563 milioane de călători. Franța, Spania, Italia, Germania și Regatul Unit se află în topul celor mai vizitate țări. În Moldova, respondenții sondajului au menționat ca destinații principale statele vecine  —România și Ucraina. Cu liberalizarea regimului de vize însă avem toate șansele ca în viitor să regăsim cele mai populare destinații mondiale și în topul traseelor moldovenilor.

Cât de des mergeți în vacanță peste hotare

Alte surse: UNWTO

______________________________________________

Nota metodologică: datele au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul unui sondaj fectuat la telefon pe un eșantion de 1123 de persoane cu vârstă între 16-60 de ani din întreaga republică. Datele au fost colectate în perioada 31 martie - 23 aprilie 2014.