Opinia moldovenilor despre acordarea compensațiilor pentru energie

Revenim la rubrica lansată aici, în mediul online – Vocea Cetățenilor, în care ne-am propus să abordăm o multitudine de aspecte de interes național: crize, subiecte economice, politice, subiecte din domeniul învățământului, sănătății, justiției, drepturilor omului, etc. Ne dorim să promovăm interacțiunea dintre cetățean și mediul de afaceri, organizații internaționale și instituțiile statului, să încurajăm gândirea critică, iar prin intermediul sondajelor de opinie să facem vocea populației auzită.

În articolul de astăzi am intenționat să reflectăm percepția populației despre modalitatea de acordare a compensațiilor pentru energie – programul „Ajutor la Contor”, într-un sondaj reprezentativ național. Datele au fost colectate la inițiativa și din contul Magenta Consulting.

La 1 noiembrie 2023 s-a dat startul înregistrării la programul „Ajutor la contor”. Astfel, pentru a beneficia de compensații la energie, consumatorii casnici au completat o cerere online, până pe 25 noiembrie, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anterior.

În acest an programul „Ajutor la contor” a prevăzut unele modificări. Pe lângă faptul că se oferă compensații în factură la gaze naturale, energie termică și electrică, acesta mai prevede și compensații sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 lei. La fel, s-a intenționat ca atribuirea categoriilor de vulnerabilitate să fie mai bine corelată cu cheltuielile de consum ale gospodăriilor, cu zona de reședință. În același timp mai fost introdus un punctaj suplimentar pentru gospodăriile care au în componență persoane cu dizabilități.

În acest sens, am vrut să aflăm mai întâi, dacă moldovenii cunosc despre modalitatea în care vor fi acordate compensațiile la energie pentru sezonul de încălzire 2023-2024.

42% dintre respondenți au afirmat că știu detalii despre modalitatea în care vor fi acordate compensațiile. 45% dintre cetățeni au auzit, dar nu cunosc detalii la acest subiect, iar 13% nu cunosc despre faptul că vor fi acordate compensații pentru energie.

1

Circa unul din trei respondenți consideră că ajutorul oferit de Guvern va fi unul suficient pentru cetățeni, în timp ce 35% spun că va fi unul mic, iar 22% - foarte mic.

2

Întrebați despre cât e corect li se pare că este calculat gradul de vulnerabilitate în acest an, peste o pătrime dintre intervievați sunt de părere că gradul de vulnerabilitate este calculat corect (28%).

3

Anul acesta Guvernul (pe lângă mecanismul unificat de compensare) a completat sistemul de acordare a compensațiilor pentru facturi cu două categorii noi de vulnerabilitate energetică. Este vorba despre categoria primară și maximă. Astfel, pentru acest sezon de încălzire există 7 categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate, în funcție de veniturile pe care le au și consumul efectuat.

28% dintre participanții la studiu consideră că mărimea compensațiilor s-a mărit față de anul trecut, în timp ce 12% sunt de părere că s-a micșorat.

4

Întrebați dacă cetățenii cunosc despre faptul că compensațiile la energie oferite de Guvern vin de la UE și alte țări din Occident, mai mult de jumătate (57%) au afirmat că știu, iar 40% au declarant că nu cunosc despre acest fapt.

5

 

 

Studiul a fost implementat la nivel național pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1027 respondenți. Marja de eroare este de +-3%. Metoda de colectare: sondaj la telefon, CATI (Computer Assisted Telephone Interview). Perioada de colectare a datelor este 9-22 noiembrie 2023.