Opinia chișinăuienilor față de comunitatea LGBT din Republica Moldova

În anul 1791 Franța devine prima țară din lume care a dezincriminat homosexualitatea. În 1995 Republica Moldova adoptă legea care permite relațiile reciproce între doi adulți de același sex. Deși acceptarea comunității LGBT crește în toată lumea, până în prezent, încă în 71 de țări homosexualitatea este ilegală și doar 28 de state recunosc căsătoriile cuplurilor de același sex.

Moldova este țara în care tradițiile prevalează. Ea se clasează pe locul 5 printre cele mai religioase țări din Europa, iar acceptarea homosexualității nu vine ușor. 

Țara noastră nu recunoaște căsătoriile cuplurilor de același sex, însă, datorită eforturilor de lobby ale unei coaliții de organizații care luptă pentru drepturile omului, inclusiv Genderdoc-M, Guvernul Republicii Moldova a adoptat în 2012 legea anti-discriminare. Această lege interzice discriminarea pe baza orientării sexuale în procesul de angajare în serviciu. În același timp, persoanele transgender au dreptul să-și schimbe prenumele în documentele oficiale, însă la prezentarea confirmativă a unei diagnoze psihiatrice, care trebuie să demonstreze sănătatea mintală.

Totodată, conform celor de la ILGA-Europe, Moldova este pe locul 41 din 49 de țări europene când vine vorba de impactul legilor și politicilor țării asupra comunității LGBT.

Studiul realizat de Magenta Consulting pentru Genderdoc-M ne-a permis să descoperim ce cred chișunăuienii despre comunitatea LGBT la momentul actual. 

Conform celor afirmate de reprezentanții organizației Genderdoc-M la conferința de presă, unde s-au prezentat aceste date, cifra persoanelor cu o atitudine neutră este una importantă și creșterea acesteia va fi un scop al organizației, deoarece acest grup de oameni sunt acei care nu percep persoanele LGBT ca fiind o problemă sau o amenințare pentru societate.

Întrebați fiind dacă respondenții cunosc o persoană LGBT printre prieteni sau cunoscuți, 10% au declarat că știu o astfel de persoană LGBT, 2% afirmă că această persoană face parte din cercul de prieteni cu care se vede cu regularitate, iar 87% au spus că nu cunosc o astfel de persoană.

 Majoritatea (65%) celor intervievați susține că mariajul între persoanele de același sex nu trebuie legalizat în Moldova. Chișinăuienii sunt împotriva afecțiunii demonstrate public, 74% nu ar dori să vadă cuplurile de același sex ținându-se de mână, iar 91% - să se sărute.

Respondenții se împart în două tabere aproape egale atunci când este vorba de contra-proteste organizate de reprezentanții bisericii la evenimentele LGBT. 41% sunt pro, iar 42% au o atitudine mai degrabă negativă sau foarte negativă.

Respondenții și-au expus opinia și față de alte tipuri de discriminare, unde aproape jumătate consideră discriminarea pe bază de orientare sexuală cea mai răspândită. 

 

EȘANTION: 815 de respondenți cu vârsta 25-45 de ani, locuitori ai or. Chișinău.

Eșantion pe cote, conform datelor Biroului Național de Statistică despre distribuirea populației după sex și vârstă;

COLECTAREA DATELOR: sondaj față în față, CAPI (Computer-Assisted Personal Interview – interviu cu ajutorul tabletelor); sondaj Street-Intercept

MARJA DE EROARE: +- 3.4%

PERIOADA COLECTĂRII: 15 Noiembrie – 20 Decembrie 2019

 

 

 

 

 

 

Vizualizări458 Share Tweet Plus