Motivațiile și barierele fetelor și femeilor din domeniile STEM

La nivel global, aproximativ 30% dintre persoanele din industria STEM (Științe, Tehnologii, Inginerie și Matematică) sunt femei. S-a constatat că femeile din această ramură publică sunt plătite mai puțin. În Moldova, numărul femeilor din domeniul STEM, însă, constituie 48.5% din totalul de cercetători, ceea ce clasează Moldova pe locul 6 în Europa, conform datelor oferite de UNESCO Institute for Statistics.

Organizația UN Women Moldova, în colaborare cu Girls Go IT și Guvernul Suediei, prin intermediul companiei Magenta Consulting, au implementat un studiu scopul căruia a fost de a înțelege barierele și principalii factori ce contribuie la luarea deciziilor de către fete/femei în favoarea profesiilor STEM.

Studiul a fost efectuat prin utilizarea combinată a trei metode de colectare: analiza datelor secundare existente pe BNS, date secundare cantitative (sondaj), date secundare calitative (studii de caz).  Îmbinarea acestor metode a determinat posibilitatea de a cuantifica, dar și de a înțelege în profunzime situația tinerelor ce urmează să-și aleagă o profesie și a celor care au luat decizia de a merge în sfera STEM.

Conform rezultatelor sondajului, 38% dintre fetele și elevele intervievate au decis ce profesie vor să urmeze după finalizarea studiilor și ele sunt sigure de decizia lor. Dintre acestea, 51%, după finalizarea studiilor, planifică să se angajeze în Moldova, iar 42% vor să plece peste hotare.

34% dintre respondente erau sau sunt pasionate de lecțiile de informatică din școală. În același timp, 31% dintre ele nu vor un job în IT, deoarece consideră că acest domeniu nu este pentru fete, iar 14% au afirmat că părinții lor nu vor ca ele să lucreze în IT.

Interviurile aprofundate, cu 15 studii de caz ce includ fete / femei care au reușit să studieze sau să lucrează în domeniile STEM, au reliefat și alte obstacole întâlnite de acestea în timpul alegerii facultății din domeniul STEM. Cel mai des, lipsa resurselor financiare a fost un impediment la achitarea taxei de studii sau la cumpărarea unui calculator necesar acestui domeniu, iar 36% dintre participante au menționat că au ales această universitate în funcție de șansele de a intra la buget. O pondere mare au avut-o și barierele sociale și cele psihologice. Majoritatea a menționat faptul că s-a confruntat la facultate cu stereotipuri ce țin de dificultatea de a se încadra într-o echipă doar de bărbați. În plus, lipsa cunoștințelor de limbă engleză le-a făcut alegerea mai dificilă. 

În acest studiu, participantele au fost întrebate care sunt domeniile în care-și doresc o carieră, iar top trei sfere alese sunt: servicii de înfrumusețare (26%), alimentația publică și industria alimentară (16%), economie (15%). Doar 3% dintre dintre tinerele intervievate, cu vârsta între 14 și 18 ani, vor să urmeze o carieră în IT.

 

10% dintre fetele intervievate consideră profesia tehnologiilor informaționale una bine plătită, pe când serviciile de înfrumusețare este considerat cel mai bine plătit domeniu – 42%. Pe lângă această percepție, în cadrul studiilor de caz s-a identificat faptul că unii părinți califică IT sau STEM ca domenii specifice pentru băieți și sugerau fetelor să aleagă alte facultăți, precum: economie, servicii de înfrumusețare, medicină, pedagogie ș.a.

Toate respondentele au menționat că ONG-urile și evenimentele organizate în localitate cu scopul de a informa fetele în legătură cu oportunitățile disponibile sunt binevenite și ajută mult fetele să facă o alegere potrivită.

Totodată, studiul demonstrează că tinerele care au participat la evenimentele organizate de Girls Go IT au luat o decizie în favoarea domeniilor STEM și au rămas inspirate de mentorii programului Girls Go IT.

 

Vizualizări106 Share Tweet Plus