Jumătate din tinerii din Moldova nu știu unde vor să lucreze

Acest articol face parte dintr-o serie de materiale despre nivelul de interes al tinerilor față de angajarea la un post de muncă.

Anul trecut, în 2016, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a realizat un top 10 al celor mai solicitate meserii. Astfel, de cele mai multe ori, angajatorii din Republica Moldova caută Cusători, Muncitori auxiliari, Confecționeri, Vânzători, Tricoteri, Medici, Operatori la calculatoare, Contabili, Șoferi. Din acest punct de vedere, datele despre opțiunile tinerilor de azi oferă posibilitatea de a pronostica din timp nișele profesionale ce vor fi mai solicitate în viitor.

Jumătate din tineri nu știu unde vor să lucreze

Circa 49% dintre respondenți sunt nesiguri în privința postului dorit. În schimb, aproximativ 45% din respondenți știu exact funcția și compania unde vor să lucreze. Persoanele care lucrează și învață în același timp știu postul și compania unde doresc să lucreze într-o măsură mai mare decât cei care doar învață. Acest fapt confirmă că practica oferă o viziune mai clară asupra responsabilităților pe care le implică o profesie sau alta.

În ce măsură cunoașteți sau sunteți sigur pe ce post și în care companii doriți să lucrați după absolvirea studiilor? Vă rog să răspundeți utilizând o scală de la 1 la 10 unde 1 – total nesigur și 10 - știu exact postul și compania unde vreau să lucrez.

Tinerii aleg munca calificată

Viitorul Republicii Moldova arată destul de optimist. Tinerii de azi optează în continuare pentru un loc de muncă calificat, ce solicită studii superioare. În același timp, se observă orientarea spre posturile cotate la nivel internațional și care pot fi practicate ușor și peste hotare. Cea mai mare rată a tinerilor care si-au definitivat profesia planifică sa lucreze în domenii care țin de cea mai populară facultate –de economie. Astfel, 13% dintre tineri care au intrat în această categorie au indicat unul dintre următoarele domenii: contabilitate (cel mai des menționat), „științe ale economiei” la general, finanțe, marketing, business și administrare. 10% au specificat medicina. 9% au indicat domenii care țin de inginerie și tehnologie, 6% - construcții și tot atâția – IT și drept, 5% - ordinea publică, aceeași cotă – învățământ și tot atâția planifică să lucreze în calitate de bucătari. Iar cererea mare de cusători declarată de ANOFM sunt dispuși să o acopere 3% dintre respondenți.

Alegerea profesiei pe care vrem să o practicăm, de cele mai multe ori, ține de nivelul de deschidere spre ceva nou. Persoanele mai conservatoare vor alege profesii cu venit sigur, care au rezistat în timp, cum ar fi cea de avocat sau medic.  Cele mai non-conformiste – profesii ce implică și o anumită doză de risc în privința salarizării și stabilității. Astfel, printre profesiile enumerate liber de respondenți, cu 0.7% se regăsesc specialitățile creative, ca cea de designer, fotograf, ghid, artist sau actor și chiar și cea de dirijor.

Acest studiu a fost realizat de Magenta Consulting în parteneriat cu METRO Cash&Carry Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery.
Metodologie: Rezultatele cercetării sunt reprezentative la nivel național în rândul populației de 18-25 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 4.8% la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial pe 409 respondenți. Datele au fost colectate în perioada 9 - 18 iulie 2017 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
Vizualizări463 Share Tweet Plus