Extra ei

Fiecare dintre noi alege în mod individual ceea în ce dorește să creadă sau, mai bine zis, ceea în ce e mai comod de crezut, iar în unele cazuri opiniile pot fi diferite chiar și vizavi de lucrurile evidente. De exemplu după procurarea unui produs de o marcă nu foarte prestigioasă, crește predispunerea cumpărătorilor spre găsirea și argumentarea punctelor "tari" ale alegerii sale. Este interesantă analiza modului în care oamenii fac decizii în funcție de circumstanțele în care se află la moment. Cu acest scop ne-am propus să vedem ce crede lumea vizavi de un subiect mai puțin evident, despre care au fost spuse multe și care încă rămâne a fi un mister. Prezentul studiu a fost efectuat de Magenta Consulting pentru a afla care este părerea moldovenilor în ceea ce ține de existența extratereștrilor. Datele au fost colectate prin intermediul sondajului trimestrial Magenta National Screening, pe un eșantion de 3000 de respondenți, în 131 de localități urbane și rurale (marja de eroare constituie ±1.7%, la un nivel de încredere de 95%).

Extraterestru este o ființă care se află în afara globului terestru. Reieșind din această definiție putem spune că oameni a căror profesie presupune zborul în cosmos pot fi numiți foști sau ex-extratereștri. Interesant ce impresie putem crea extratereștrilor, irosind resursele planetei, făcând războaie și producând gunoi... Cu toate că nu foarte mulți au avut ocazia sau interesul de a vizita diverse țări cu alte culturi, interacțiunea cu o civilizație extraterestră i-ar interesa pe toți. Călătoriile pe alte planete probabil ar sparge topul celor mai populare destinații turistice. Aceasta ar aduce doar avantaje pentru economia pământenilor, și bineînțeles a extratereștrilor, iar pe lângă faptul că vor apărea cursuri de limbi moderne noi, vor putea fi privite și filmele în 13D ale acestora.

Cât de straniu ar suna această afirmație, 2% dintre moldoveni spun că au văzut extratereștri. 11% dintre participanți cred în existența acestora, 54% - nu cred și 32% - nu au o părere vizavi de acest subiect. Grație tehnologiilor elaborate de pământeni există posibilitatea de a face poze și de a o plasa imediat pe internet, astfel cele 2% dintre populație care au intrat în contact cu extratereștrii, în cazul în care dispun de tehnologia dată ar putea demonstra și celorlalți existența altor civilizații.

Figura 1: Opinia vizavi de existența extratereștrilor, N=3000, %

În funcție de mediul de trai al respondentului s-au evidențiat diferențe în ceea ce privește opinia vizavi de existența extratereștrilor. Persoanele din mediul urban cred mai mult în existența altor civilizații (cu 6 p.p.), iar cele din mediul rural invers - nu cred cu 15 p.p. mai mult. În cazul în care extratereștrii chiar au grijă de aspectul vizual al navelor cosmice și acestea sunt dotate cu lumini de gabarit, aceste rezultate pot fi cauzate de faptul că în orașe cerul în perioada întunecată a zilei arată diferit decât în sate.

Figura 2: Opinia vizavi de existența extratereștrilor în funcție de mediul de tai al respondentului, %