Devoratorii de carte

Se spune că oamenii sunt întâmpinați după îmbrăcăminte și petrecuți după minte. Este o zicală adevărată, indiferent care ar fi decalajul dintre nivelurile de inteligență ale ambelor părți. Este cert faptul că oamenii inteligenți mereu au fost simpatizați, deși, în unele cazuri, aceștia se pot ciocni de fenomene mai puțin plăcute, mai ales din partea celor care nu agreează oameni mai deștepți ca ei prin preajmă. După cum se mai spune: "ce, o faci pe deșteptul?".

Magenta Consulting a elaborat 3 pași simpli care pot face din orice om - un om deștept:

  • Dragostea față de carte
  • Dragostea față de a doua carte
  • Dragostea față de a treia carte și toate celelalte cărți care pot fi citite

Notă: Doar dragostea nu va avea un impact semnificativ, este nevoie de alocarea timpului pentru citit și însăși citirea în mod direct a unui număr cât mai mare de cărți din diverse domenii.

În prezent avem la dispoziție o mulțime de mijloace cu ajutorul cărora putem accesa aceste surse, astfel cunoscând multe lucruri noi, indiferent unde ne-am afla. Magenta Consulting a efectuat un studiu on-line pentru a afla care este nivelul de citire al cărților în rândul utilizatori de internet cu vârsta cuprinsă între 16-34 de ani (aceasta preponderent constituind partea semnificativă a internauților).

4 din 5 utilizatori de internet cu vârsta cuprinsă între 16-34 de ani au indicat că citesc cărți. Este de menționat că, în comparație cu nivelul de citire per țară* (unde 49% - nu citesc cărți), aceasta este o pondere semnificativă. 8% dintre respondenți au citit mai mult de 15 cărți pe parcursul ultimului an, 5% - între 11-15 cărţi, 15% - 6-10 cărţi și jumătate dintre participanți - 1-5 cărţi.

Figura 1: Numărul cărților citite pe parcursul ultimului an, N=485, %

Per general, cele mai interesante genuri pentru participanții la sondaj sunt: literatura profesională - 45%, cărți legate de hobby și romane de dragoste - câte 36% fiecare, literatura de instruire - 35% și proza clasică - 24%. Mai jos puteți vedea unele tendințe interesante în ceea ce priveşte tipurile de cărți preferate în funcție de sexul respondentului. Cea mai mare deosebire a ponderilor poate fi observată la capitolul  romane de dragoste care sunt preferate în măsură de 55% de participante și de 16% - de reprezentanții sexului tare. Astfel, dacă toți oamenii necesită dragoste, care ar fi motivul că subiectul dat este mai puțin popular în rândul bărbaților?... Ar putea fi trasă concluzia că bărbații, în cea mai mare măsură, citesc literatură profesională și de instruire în scop de autodezvoltare, iar femeile  preferă să primească plăcere de la procesul de lecturare.

Figura 2: Genul de cărți preferate în funcție de sexul respondentului, %

Cele mai populare locuri pentru a răsfoi o carte sunt: patul - 65% și canapeaua/fotoliul - 64%. 26%  dintre participanți obișnuiesc să citească pe scaun la masă, ceea ce ar putea reduce nivelul de somnolență în timpul lecturii. Este de menționat că 7% dintre respondenți obișnuiesc să citească chiar și în timp ce mănâncă, iar altele 7% - aflându-se în aer liber.

Figura 3: Mediul preferat pentru a citi, %

Cărțile în formă fizică pot fi citite în orice loc, ele nu necesită baterii, pot fi împrumutate, sunt ușor utilizate si de persoanele mai în vârstă, iar peste ele pot fi vărsate și ceștile cu ceai... Cărțile tradiționale rămân a fi cele mai preferate de către utilizatorii de internet, iar pe locul doi sunt cărțile on-line. De asemenea, sunt folosite și alte mijloace cu ajutorul cărora este posibilă accesarea unei biblioteci imense, utilizând doar un gadget. Acestea oferă posibilitatea de a petrece timpul productiv în cazul în care pe parcursul zilei apar câteva minute libere.

Figura 4: Formatul preferat pentru a citi cărți, N=383, %

Deși în cele mai multe cazuri sunt citite cărțile tradiționale, respondenții, atunci când sunt în căutarea unei anumite cărți, folosesc în într-o măsură mai mare internetul pentru a descărca lucrarea în mod gratuit (52%), după care urmează procurarea de la librării (39%) și împrumutul de la prieteni și cunoscuți (37%). Unii utilizatori de internet obișnuiesc să procure on-line cărți electronice (5%) și tradiționale (8%).

Figura 5: Modul în care de obicei este găsită cartea care interesează, N=383, %

Probabil, unii utilizatori de internet s-au ciocnit de fenomenul computer vs. lecții - când era permisă utilizarea calculatorului doar după ce lecțiile au fost făcute. O informație interesantă pentru părinții care practică astfel de metode ar putea fi faptul că pentru 3 din 4 utilizatori tineri de internet cititul este văzut drept o plăcere, iar pentru 22% -  acesta reprezintă o necesitate.

Figura 6: Viziunea cititorilor asupra cititului, N=383, %

Oare ce dăunează mai mult ochilor, lucru în fața monitorului sau citirea cărților? Sau poate citirea cărților la monitorul calculatorului? Ponderea tinerilor utilizatori de internet care poartă ochelari de vedere este de 17%.

Figura 7: Ponderea cititorilor care poartă ochelari sau lentile de contact, N=379, %

*Nivelul de citire per țară a fost identificat în urma sondajului Magenta National Screening - cercetare efectuată trimestrial în localitățile urbane și rurale ale republicii pe un eșantion de 3000 de respondenți.

Vizualizări358 Share Tweet Plus