Cine caută de lucru în Chișinău în 2019?

Târgul de Cariere se organizează la Chișinău din anul 2012. Magenta Consulting realizează sondaje în rândul participanților deja de câțiva ani. În primăvara lui 2019 evenimentul a fost unul deosebit. La Târg au fost prezentate sute de joburi de la peste 50 de companii locale și din străinătate, iar în cele două zile au reușit să se adune peste 5000 de candidați.

În continuare, vă prezentăm rezultatele sondajului efectuat cu o parte dintre candidații de la eveniment. Veți afla cine caută de lucru în Chișinău, ce fel de domenii le sunt interesante și ce aspecte le fac cu ochiul atunci când aleg un job. Datele sunt utile mai ales pentru companiile care se gândesc să participe la edițiile următoare ale Târgului de Cariere, dar și pentru cele care sunt în căutare de resurse umane în Chișinău.

Cine caută de lucru în capitală?

Ca și anul trecut, candidații de la Târg se împart aproape egal pe sexe, femei fiind un pic mai multe decât bărbați. Tendințele demonstrează că la evenimentul de recrutare vin tot mai mulți candidați valoroși, care sunt angajați și care au în spate experiență de muncă - fiecare al doilea lucrează de peste 5 ani. Mai mult de jumătate (52%) dintre respondenți sunt angajați și o treime au un salariu net lunar cuprins între 3000 și 6000 de lei. Anul acesta la eveniment s-au evidențiat mai mulți candidați care au studii superioare absolvite (41%).

Dacă sunteți în căutare de forță de muncă tânără, la Târg o găsiți – mai mult de jumătate dintre respondenți sunt de 30 de ani și mai tineri. În toamna anului trecut, cifrele arătau că rata persoanelor din același segment de vârstă era și mai mare (68%), însă tot atunci era mai mare și cota persoanelor care nu aveau un loc de muncă.

Ne-a mirat faptul că aproape trei din patru candidați nu au depus niciun CV, fie din cauza că au venit nepregătiți, fie că doreau doar să se informeze. Cât despre informare, aproape ¾ dintre participanți afirmă că portalurile dedicate locurilor de muncă sunt cele mai utilizate surse pentru a afla despre joburi vacante. Doi din zece se informează de pe Facebook/Linkedin sau Odnoklassniki și tot atâția - de la Târgurile de Cariere. Cei mai puțini apelează la presa scrisă pentru a se informa despre un job vacant.

Siguranța și salariul sunt cheițele pentru inimile candidaților?

Participanții de la eveniment au fost interesați de domenii,  precum „Comerț/Produse cu vânzare rapidă”, ”IT & Software” și din „Financiar/Bancar/Asigurări” – 2 din 10 au menționat că ar vrea să vadă companii din aceste domenii la edițiile viitoare ale Târgului. O bună parte și-ar dori să cunoască și organizații din Medicină, Artă și Instituții de Stat – ceea ce la moment nu prea se întâlnesc la târgurile de recrutare.

Atunci când aleg un job, 85% atrag atenție la siguranța și confortul de la locul de muncă. Cu 3 p.p. mai puțini consideră că pachetul salarial este un aspect important. 73% caută companii cu o atmosferă de lucru plăcută și tot atâția vor un job care să dispună de programe de dezvoltare profesională. Aceste aspecte sunt în topul candidaților deja nu pentru prima dată. De asemenea, atât la edițiile anterioare, cât și acum – principalul motiv pentru care respondenții au schimbat locul de muncă era salariul prea mic.

Ca și anul trecut, se observă că reputația companiei este un aspect mai puțin important pentru candidați.

Sacrificii pentru job în schimbul banilor

Peste program să lucrezi nu-i ușor, mai ales când ești așteptat acasă cu o cină pregătită cu dragoste. Din acest motiv, nu ne-am mirat atunci când mai mult de jumătate dintre candidați au indicat că ar lucra ore suplimentare pentru o recompensă bănească. 41% ar rămâne peste program dacă acest fapt i-ar ajuta la dezvoltarea profesională. Doar patru la sută ar rămâne chiar și fără beneficii, „fiindcă așa se face”. Femeile tind spre dezvoltare profesională (53% dintre femei sunt motivate de acest beneficiu ca să lucreze ore extra), în timp ce 60% dintre bărbați ar lucra peste program pentru recompensă financiară. Dintre acei care ar lucra fără anumite beneficii, cei mai mulți au fost absolvenții de licee, școli profesionale sau colegii.

Dacă aveți sediul în afara Chișinăului (în Moldova sau peste hotare), este bine să știți că o pătrime dintre candidați nu ar fi dispuși să-și schimbe locul de trai pentru un job. 36% s-ar muta oriunde în străinătate, 20% - oriunde în Europa și 12% - oriunde în țară.

Dintre acei care s-ar muta pentru un job, 65% ar face-o pentru un salariu înalt, 64% și-ar dori să primească o locuință de serviciu, iar 44% - să lucreze într-o companie din domeniul de interes al candidatului. Oriunde în străinătate s-ar muta respondenții mai tineri, ce au vârsta de 21-30 de ani (48%), și absolvenții de studii superioare (37%). Odată cu înaintarea în vârstă, însă, se observă o creștere semnificativă a tendinței de a nu schimba locul de trai pentru un job.

Următoarea ediție a Târgului de Cariere din Chișinău va avea loc în luna noiembrie, anul curent. În cazul în care candidații sus-menționați prezintă interes pentru Dvs. – ne vedem acolo!

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 74 de respondenți, vizitatori ai Târgului de Cariere din Chișinău, care a avut loc în perioada între 12 – 13 aprilie 2019. Colectarea a fost realizată prin intermediul interviurilor față în față pe tablete, la locul desfășurării evenimentului. Respondenții au fost aleși în mod aleatoriu. 
Vizualizări787 Share Tweet Plus