Ce vaccin preferă moldovenii

Conform datelor statistice oficiale din Republica Moldova, 1 094 859 de doze de vaccin au fost administrate cetățenilor noștri. În țară, 532 508 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze, iar un număr necunoscut de cetățeni au fost imunizați în România.

Deși multe țări încă nu au ajuns la vaccinarea generală a populației, datorită mai multor donații și grație organizației Covax, în Republica Moldova s-a ajuns deja la a 3-a etapă de imunizare , iar moldovenii mai au și luxul de a alege vaccinul dorit. 

Întrebările despre vaccinare sunt deseori tema principală de discuții. Cele mai multe polemici se referă, evident, la siguranța vaccinului, în general, și care vaccin este mai bun, dintre cele disponibile. 

Deși toate vaccinurile disponibile la moment oferă o protecție similară împotriva decesului și a cazurilor grave, conform ultimului sondaj implementat de Magenta Consulting, 30% dintre moldoveni sunt împotriva vaccinării.

Alți 30% dintre moldoveni ar alege Sputnik, cu cea mai mare pondere, urmată cu Astra Zeneca - cu 16% și Pfizer - cu 15%. 

 

Cei mai mulți dintre acei care sunt împotriva vaccinării sunt tineri cu vârste cuprinse între 18-35 de ani. 45% dintre ei spun că nu-și vor administra niciunul dintre vaccinurile disponibile.

 

Cu toate că Sputnik nu este încă un vaccin aprobat de Organizația Mondială a Sănătății, cea mai mare pondere a celor care sunt vaccinați sau s-ar vaccina revine persoanelor care ar alege anume acest vaccin - 30%. 

 

 În ziua publicării acestui articol, 9 august, la nivel global, au fost administrate 4.8 miliarde de doze și 1.14 miliarde de persoane au fost vaccinate integral.

 

 

Perioada colectării datelor: 17 – 31 mai 2021
Metoda: CATI, mobil și fix
Eșantion: 700 respondenți, eșantion național, probabilistic proporțional