Câți prieteni merită să ne știe secretele?

Datorită internetului, suntem primii care se bucură de mii de prieteni. Trăile personale preferăm să le împărtășim însă cu doar 2-3, de care ne leagă viața adevărată, constată studiul Magenta Consulting.

De ce legăm prietenii? Oricât nu ar părea de bizar, dar și acest aspect, inerent la prima vedere, al vieții noastre, a trezit curiozitatea cercetătorilor. Unii spun că prietenia se bazează pe troc  - tu mie și eu ție. Alții - că e vorba de pură simpatie. Legăm prietenii cu cei care care ne plac și manifestă interes față de noi. Iar alții, explică amiciția prin interesele comune ce-și au rădăcinile în copilărie, instituția de învățământ la care am învățat, locul de muncă sau a  grupului: politic, cultural, de divertisment, etc din care facem parte. Cele mai greu de păstrat sunt considerate prieteniile din copilărie. Dar tot ele sunt și cele mai trainice și de încredere.

Odată cu  internetul, cunoaștem și un nou tip de prietenie, să-l numim de socializare. Pe Facebook și alte rețele de acest gen numărăm amici cu sutele și chiar cu miile. Unii sunt la alt capăt de lume. Pe alții nu i-am văzut niciodată. Prieteni adevărați însă îi considerăm doar pe câțiva. Întâlniți pe viu și testați de încercările din viața reală.

Astfel, întrebați câți prieteni adevărați consideră că au, 82% dintre bărbații și 78% dintre femeile, care au răspuns la studiul Magenta Consulting, au răspuns că au cel puțin unul. Iar 22% își împărtășesc trăirile, secretele și bucuriile cu 2 amici.

Se pare că mitul precum că bătrânețea ne-o petrecem în solitudine, este adevărat. 40% dintre persoanele cu vârsta de peste 75 de ani nu au nici un prieten. Iar o mare parte dintre ei sunt  văduvi (63%).

Tinerii de până la 36 de ani, și persoanele cu studii superioare și venituri de la 3000 și peste 5000 de lei, dedică din timp și mențin relațiile bune cu 2 sau 3 prieteni de încredere.

Cei mai mulți prieteni - patru și chiar mai mulți -  au, de regulă, tineri cu vârsta de până la 25 de ani, cu studii liceale, celibatari și de la oraș.

Indiferent de motivul pentru care le-ați legat, Magenta Consulting vă urează să aveți parte de prietenii sincere și durabile. Pentru că nu e nimic mai prețios decât ajutorul sau atenția venită de la cineva căruia cu adevărat îi pasă de tine.