Câtă lume trăiește totuși în Moldova?

Numărul populației în țară este în descreștere, inclusiv al populației tinere. Descreșterea cantității forței de muncă disponibile – fenomen real sau ipotetic? Cine va lucra în Moldova peste 15 ani? Vă invităm să citiți primul articol din secțiunea HR manager insights.

În ultimii ani, Magenta a făcut un șir de studii sociologice pentru a analiza  cât de pregătită profesional este forța de muncă și cât de satisfăcuți sunt antreprenorii de cadrele disponibile. Este interesant că există două realități paralele. Realitatea numărul unu afirmă că în Moldova nu sunt locuri de muncă, tinerii nu au posibilitatea să se aranjeze în serviciu, iar la fiecare încercare li se cere experiență de muncă de minimum 3 ani. Altă realitate, bazată pe un număr enorm de interviuri aprofundate, focus grupuri și comunicare cu partea de ”cerere” a forței de muncă spune că în Moldova nu este suficientă forță de muncă, tinerii nu își dau interesul de a lucra, iar angajații potențiali pleacă peste hotare, la salarii mai bune.

Ce vor tinerii din Moldova la capitolul job?

Am putea spune că lucrurile se limitează la salarii. Într-adevăr, salariile în Moldova nu sunt atât de atractive în condițiile în care mai multă lume are pașapoarte românești și, respectiv, are și acces la oferta de joburi din Europa sau, având pașapoarte chiar și moldovenești – la oferta din Rusia. Cu toate acestea, în ultimul timp, la Magenta s-au adresat două companii internaționale, care au avut o situație similară: nu mai știu ce condiții să ofere tinerilor, doar ca ei să vină să lucreze și să rămână ulterior în companie. Deoarece și Magenta își adresa frecvent aceeași întrebare, am decis să realizăm un studiu asupra tinerilor, pentru a studia situația mai aprofundat.Din această cercetare vom publica mai multe date care, sperăm noi, vă vor fi interesante și dvs., pe cât de mult ne-au plăcut nouă.

Dar, pentru început, am considerat binevenită prezentarea unei mici analize a situației demografice din țară.

Oare câtă lume totuși trăiește în Moldova?

La această întrebare există minimum două răspunsuri. Conform datelor BNS din Banca de Date, numărul populației în anul 2014 (când s-a efectuat ultimul recensământ) este de 3,5 milioane. Această cifră este bazată pe datele din recensământul din 2004, cu luarea în calcul a numărului decedaților, născuților, celor care au emigrat definitiv din țară și al celor care au imigrat. Această cifră este destul de diferită față de ceea ce a demonstrat recensământul din 2014. Astfel, conform estimărilor fundamentate de recensământ, în Moldova, locuiesc 2,998,235 de persoane. Am dori să menționăm că, înainte de a spune că BNS nu lucrează bine sau de a căuta și aici pretexte politice, este important de realizat că, în Moldova, o parte din populație are pașapoarte românești și poate pleca din țară fie cu pașaportul moldovenesc, fie cu pașaportul românesc. În același timp, o parte din populație, considerându-se ca emigranți, nu a renunțat la cetățenia Moldovei și, din aceste considerente, intră în numărul cetățenilor. Există și un șir de alte aspecte și explicații care nu influențează subiectul acestui articol.

Dinamica numărului de populație

*Axa pe care se plasează intervale a fost setată să prezinte informații de la 2.5 mln. în sus cu scopul de a trasa mai vizibil tendința generală și diferența dintre rezultatul recensământului din 2014 și rezultatul estimărilor bazate pe recensământul din 2004. Cu linia trasată albastră este marcată tendința bazată pe datele ce rezultă din informațiile BNS pe pagina Banca de date statistice (informația ce se compune din datele din 2004 cu luarea în calcul a schimbărilor demografice conform informației cu privire la migrare, numărul de decese și nașteri). Linia trasată roșie reprezintă tendința construită în baza datelor din recensământul din 2004 și recensământul din 2014.

În timp ce la nivel de întreagă populație se observă o tendință de descreștere a numărului total de cetățeni, în cazul tinerilor se remarcă o situație, în general, similară. Și din nou, în anul 2014, conform estimărilor bazate pe recensământul din 2004, în țară trebuiau să fie 1,2 mln. de tineri cu vârstă între 15 și 34 de ani, pe când recensământul din 2014 a numărat abia 881 de mii.

Dinamica numărului de persoane tinere, 15-34 de ani

Se constată că majoritatea tinerilor au reședință în mediul rural. Cu toate acestea, de facto, odată ce o parte semnificativă de instituții de învățământ post-școlar sunt concentrate în mediul urban, putem presupune că situația pentru segmentul 18-25 de ani este opusă celei oficiale. Analizând structura populației tinere pe sexe, putem menționa că ponderea femeilor este un pic mai mică decât ponderea bărbaților (49%).

Tinerii, distribuția pe vârste și medii de trai, recensământ 2014

La finele acestui articol, ținem să menționăm că se simte lipsa datelor în dinamică și, precum vom relata în următorul articol, în timp ce numărul studenților a scăzut semnificativ, nu e clar care alte motive puteau să influențeze fenomenul decât tendințele demografice, care, conform datelor despre dinamica numărului de tineri, nu sunt atât de semnificative.

Pe data de 10 octombrie citiți pe consulting.md următorul articol despre studiile tinerilor din Moldova – oare care este topul specialităților populare în ziua de azi?

Sursa datelor: toate graficele prezentate în acest articol au fost construite de autorii articolului în baza datelor preluate de pe site-ul Biroului Național de Statistică (Compartimentul Banca de Date Statistice și compartimentul Recensăminte).