Calitatea medicamentelor vândute în farmaciile din Republica Moldova

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la sfârșitul anului 2022, în Republica Moldova activau 1528 farmacii licențiate, dintre care 30% sunt amplasate în capitală. Cea mai mare concentrație există în Chișinău, unde 513 farmacii revin la o populație de 637 mii de locuitori, deci asta ar însemna că la fiecare o mie de locuitori revine în mediu o farmacie. Acesta este un număr aproape dublu în comparație cu media din țările OCDE, unde sunt 28 de farmacii la o sută de mii de locuitori. 

Pe lângă faptul că în fiecare an numărul farmaciilor este în creștere, în 136 de localități din țară cu o populație de peste 700 de locuitori, nu există o farmacie și aceștia nu au acces la medicamente în imediata apropiere. 

Magenta a realizat un studiu la nivel național pentru a afla care este percepția moldovenilor despre calitatea medicamentelor vândute în farmacii, dar și calitatea serviciilor pe care le primesc în acestea. 

Așadar, conform participanților la sondaj, farmaciile, ambulanțele și serviciile de urgență se regăsesc în lista instituțiilor care oferă servicii de o calitate bună oamenilor (88% și respectiv 79%). Doar 7% dintre moldoveni nu sunt satisfăcuți de calitatea serviciillor farmaceutice. 

2

Moldovenii au mai fost întrebați cât de satisfăcuți sunt de calitatea medicamentelor și produselor prezente pe rafturile farmaciilor din țară. În rezultat, circa doi din trei respondenți sunt satisfăcuți de calitatea medicamentelor și produselor. (67%).

2

Totodată, o treime din respondenți consideră că medicamentele vândute în farmaciile din Moldova sunt mai rele decât în Europa (32%), în timp ce 27% sunt de părere că medicamentele din țară sunt la fel de bune ca și cele de peste hotare.

3

 

 

Sondajul a fost colectat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interview) în perioada 13-26 februarie 2023, pe un eșantion probabilistic stratificat și proporțional numărului populației de 926 respondenți. Marja de eroare +-3.22%.