Branduri pe care moldovenii le țin minte datorită publicității video

Optzeci și doi de ani în urmă, înaintea unui meci de baseball, un canal de televiziune american din trustul NBC a oprit pentru prima dată emisia pentru ... publicitate. S-a întâmplat pe 1 iulie 1941 și a intrat direct în istorie. Era vorba despre un spot cu durata de zece secunde în care o companie de ceasuri își promova brandul. Pentru cele zece secunde, compania plătise nouă dolari.

Cu timpul publicitatea video a devenit o industrie de miliarde de dolari, s-a dezvoltat sub diverse forme și pe toate platformele. A fost nevoie de aproape zece ani de la apariția World Wide Web pentru difuzarea reclamelor video digitale. Iar astăzi, datorită dezvoltării fulminante a social media, smartphone-urilor, oamenii urmăresc mai multă publicitate video ca niciodată.

Trăim într-o eră în care conținutul video domină mediul online. Mai multe studii recente arată că 82% din traficul global de internet este reprezentat de conținutul video. Acesta a devenit mai atractiv decât textul sau imaginea.

În același context, 66% dintre consumatori caută în mod special conținut video pentru a afla mai multe despre un brand, iar 91% dintre business-uri folosesc videourile zi de zi ca instrument de marketing în activitatea lor.

Publicitatea video din online a schimbat modul în care companiile interacționează cu audiența lor, dar și cum acestea își promovează produsele și serviciile.

Magenta Consulting a realizat un studiu la nivel național pentru a afla ce branduri țin minte moldovenii ca urmare a vizionării publicității video în mediul online. Respondenții au răspuns fără a li se oferi variante de răspuns.

Astfel, 5% au menționat Orange, 4% dintre participanții la studiu au menționat Linella, 3% - Kaufland, 3% - Moldcell și Moldtelecom. 2% dintre respondenți au menționat brandul Bomba, iar Darwin, Enter, StarNet, Sebo, și Iuvas au fost menționate de câte 1% dintre cei chestionați.

1

Participanții la studiu au mai fost întrebați (fără oferirea variantelor de răspuns/răspuns multiplu), pe ce canale media platforme urmăresc cel mai des publicitatea video. Astfel televizorul rămâne a fi în continuare canalul media preferat de moldoveni în acest sens, fiind menționat de 38% dintre cei chestionați. 

21% au menționat că urmăresc publicitate video pe youtube, 13% pe instagram, 34% pe facebook, 12% pe TikTok, iar 5% au afirmat că nu urmăresc deloc publicitate video.

2

Sondajul a fost colectat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interview) în perioada 20 septembrie – 9 octombrie 2023, pe un eșantion probabilistic stratificat și proporțional numărului populației de 981 respondenți. Marja de eroare +-3%