Alegeri locale 2019

Așteptările Chișinăuienilor de la noul primar: căsătorit/ă, copii, orientare pro-europeană, preocupat de repararea drumurile din Capitală.

Într-un sondaj realizat pentru Primăria MEA de Magenta Consulting, locuitorii Municipiului Chișinău și-au expus opiniile despre activitatea Primăriei, dorința de a vota la alegerile locale din 20 octombrie, schimbările pe care și le-ar dori în capitală și așteptările ce le au de la noul primar.

Întrebați dacă vor merge la vot la următoarele alegeri locale, 83% din Chișinăuieni au răspuns că vor merge cu siguranță și doar 13% au spus că, probabil ar merge, sau chiar că nu-și vor exercita dreptul la vot.

Alegeri locale 2019

Pentru cine ar vota?

Un candidat perfect pentru toți ar fi greu de imaginat, dar haideți să vedem cum ar trebui să fie un candidat cu cele mai mari șanse de câștig. 40% din locuitorii capitalei nu au o preferință față de sexul candidatului, însă 39% și-ar dori, totuși, ca în fruntea Primăriei să fie un bărbat și doar 14% - o femeie. Peste 50% ar vrea ca acesta să fie căsătorit și să aibă copii. 

Subiectul mai sensibil ar fi limba vorbită, însă 51% dintre respondenți sunt indiferenți cu referire la limba de comunicare a viitorului primar, probabil pentru aceștia contează mai mult rezultatele omniprezente. Este curios faptul că locuitorii capitalei ar avea mai multă încredere într-o persoană cu experiență în Business și Management decât în domeniul politic. Mai mult decât atât, 40% și-ar dori ca aceasta să fie nouă în politică decât una bine cunoscută. Există o teorie care spune că persoanele venite din afară văd lucrurile altfel față de cele care sunt deja de mult timp într-un sistem și ar putea aduce o valoare mai mare.

Religia joacă un rol important în viața moldovenilor, dacă aceștia totuși ar avea încredere într-un candidat evlavios, deși pentru un număr similar de respondenți acest aspect nu contează sau nu definește un primar bun sau rău.

Alegeri Locale 2019

Ce așteptări avem de la noul primar și consilierii locali?

La momentul actual, doar 1% din respondenți sunt foarte mulțumiți de activitatea Primăriei din Municipiu și 24% sunt mai degrabă mulțumiți, pe când 27% nu sunt deloc mulțumiți. 

Chișinăuienii vor să vadă rezultatul muncii celor de la Primărie în aspectul orașului. Majoritatea s-au arătat nemulțumiți de curățenia pe străzi, calitatea trotuarelor, infrastructura pentru persoanele cu dizabilități, starea trecerilor subterane, lipsa spațiilor pentru parcare și, evident, calitatea drumurilor. La fel, locuitorii capitalei și-au manifestat dorința de a se depune mai mult efort în domeniul ecologiei și protecției mediului și de a avea mai multe posibilități pentru sortarea deșeurilor.

Calitatea drumurilor, totuși, este problema majoră cu care se ciocnesc locuitorii capitalei, cei mai nemulțumiți fiind acei din sectorul Ciocana și Botanica, 54% și 53% respectiv.

Lăsând toate nemulțumirile și așteptările la o parte, am aflat că o bună parte din Chișinăuieni nu cunosc, de fapt, spre ce-și îndreaptă eforturile Primăria și Consiliul Local. 64% din respondenți nu știu oarecum deloc despre activitatea Primăriei și 72% - despre activitatea Consiliului Municipal. Ne întrebăm, în acest caz, dacă Primăria are o agendă de comunicare eficientă cu beneficiarii săi, ori Chișinăuienii s-au dezamăgit de activitatea acesteia și nu-și mai dau interesul de a ține pasul cu tot ce se întâmplă în oraș.

Doar 23% din respondenți au putut numi un consilier municipal, 64% nu cunosc nici unul, iar 13% au refuzat să dea un răspuns. Cel mai cunoscut consilier ar fi Ceban Ion, cu 9%.

Alegeri locale 2019

Conform opiniei respondenților, după Curțile de Justiție, Primăria ar fi a doua cea mai coruptă instituție din Municipiu, urmată de policlinici și spitale. Noul primar ar trebui să lupte cu această problemă și să schimbe percepția Chișinăuienilor despre instituția pe care o conduce.

Noi, cei de la Magenta, vă dorim să faceți cea mai bună alegere!

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1300 de respondenti, locuitori ai orașului Chișinău și ai suburbiilor, cu varsta 18+, în perioada 5 iulie - 4 august 2019.

 

Vizualizări187 Share Tweet Plus