45% dintre moldoveni spun că sunt sănătoși

În ultimii ani, sănătatea globală a fost un subiect pe larg discutat, în special pe măsură ce țările au început să se confrunte cu efectele pandemiei COVID-19. În fiecare an, mai multe organizații lansează rapoarte și întocmesc clasamente în care includ cele mai sănătoase țări din lume, și evaluează performanța sistemelor medicale. Această listă se bazează pe doi dintre cei mai importanți indici: Global Health Security Index  (evaluaează pregătirea generală a țărilor pentru a face față urgențelor de sănătate publică și pentru a identifica domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri) și Bloomberg Global Health Index (urmărește să calculeze cele mai sănătoase țări luând în considerare speranța de viață, factorii de mediu, riscurile pentru sănătate și alte date relevante oferite de OMS).

Pe baza analizei acestor indicatori, cele mai sănătoase țări din lume în 2023 sunt: Spania, Italia, Islanda, Japonia, Suedia, Australia, Elveția, Norvegia, Singapore și Canada. Conform Global Health Security Index, Moldova se află pe locul 71 din 195 de țări. Interesant este faptul că oamenii din cele mai sănătoase țări, conform clasamentelor au și cea mai bună percepție despre propria sănătate. 

Magenta a realizat un studiu la nivel național pentru a afla care este percepția moldovenilor despre propria stare de sănătate, de câte ori pe an vizitează medicul și unde se adresează atunci când au o problemă de sănătate. Totodată am aflat cît de multă încredere au în medici, de ce afecțiuni suferă și ce frici îi încearcă în momentul în care se adresează la medic cu vreo problemă. 

Așadar, 45% dintre respondenți au afirmat că își caracterizează starea lor de sănătate drept bună și foarte bună, iar 44% o descriu nici bună, nici rea. 

Curios este faptul că respondenții care se adresează la o instituție privată, își caracterizează într-o măsură mai mare sănătatea drept una bună(62%), comparativ cu respondenții care se adresează la instituțiile de stat (38%). 

În ultimele 12 luni, cei mai mulți dintre participanții la sondaj (38%) au vizitat un medic pentru a rezolva o problemă de sănătate de 1-3 ori. În același timp, unul din patru respondenți nu a vizitat deloc medicul de familie pe parcursul ultimului an (24%).

bg

Atunci când se confruntă cu o problemă medicală majoritatea moldovenilor, adică 69%, se adresează la instituțiile medicale de stat în detrimentul celor private. 

Întrebați dacă vreun membru al gospodăriei a fost vreodată informat de medic că suferă de anumite afecțiuni, cei mai mulți dintre respondenți (42%) au menționat hipertensiunea arterială. 30% au menționat boli de oase (artrita, osteoartrita, osteoporoza, reumatism), 25% suferă de afecțiuni ale ochilor(miopie, cataractă), 22% sunt diagnosticați cu diabet zaharat  și 19% cu probleme de stomac (ulcer gastric). Printre alte afecțiuni enunțate sunt colesterolul ridicat în sânge, bolile pulmonare, boli vasculare ale creierului, boli neurologice (Parkinson, Alzheimer), astm bronșic. 6% dintre respondenți suferă de depresie. 

Totodată, participanții la sondaj cred că în presă și în societate ar trebui să se vorbească mai mult despre problemele de inimă (52%), hipertensiunea arterială (35%), bolile de oase și articulații (20%), diabet zaharat (31%). 

57% dintre moldoveni au încredere că medicul lor de familie va diagnostica și trata problemele de sănătate. Pe când doar 5% nu au deloc încredere. 

28% din intervievați menționează că trebuie să aștepte sub ușa medicului între 16 și 30 de minute. De asemenea, circa o pătrime din respondenți spun că așteaptă, de regulă, de la 6 până la 15 minute (24%).

sj

În general moldovenii nu sunt satisfăcuți de costurile pe care le achită pentru serviciile de sănătate - 61% declarându-se nesatisfăcuți. Iar în ultimii doi ani, circa unul din cinci respondenți sau membri ai familiei acestora (21%) au refuzat un tratament din cauza prețului acestuia. 

s

Atunci când se gândesc să se adreseze la medic cu o problemă de sănătate cele mai mari frici ale moldovenilor sunt: frica că prețurile la tratament vor fi prea mari (33%), că medicul va greși diagnosticul(31%), calitatea medicamentelor (19%).  Printre alte frici menționate sunt: tratament nepotrivit din cauza lipsei echipamentelor, specialiștilor; că sănătatea nu se va îmbunătăți; tratament și metode de diagnostic învechit; discriminare. 

2

 

Sondajul a fost colectat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interview) în perioada 13-26 februarie 2023, pe un eșantion probabilistic stratificat și proporțional numărului populației de 926 respondenți. Marja de eroare +-3.22%