42% dintre respondenți nu cunosc ce este Chat GPT. Ce cred moldovenii despre inteligența artificială?

Inteligența artificială a fost unul din cele mai polemizate subiecte anul trecut, și rămâne a fi o temă de maxim interes în 2024. Aceasta a evoluat de la un simplu concept în literatura științifico-fantastică la o forță transformațională în lumea reală. Capacitatea sa de a emula inteligența umană îi fascinează pe unii și îi îngrijorează pe alții. Oamenii își pun din ce în ce mai multe întrebări despre ce va aduce aceasta în viitor, iar majoritatea companiilor doresc să investească în noile tehnologii bazate pe IA pentru a reduce costurile și a optimiza procesele tehnologice.

Inteligența artificială a început să prindă contur în anii 1950, când renumitul matematician care a spart codul Enigma în al Doilea Război Mondial - Alan Turing, a conceput testul Turing. Un test ce măsura capacitatea mașinăriilor de a se comporta cât mai asemănător oamenilor.

De-a lungul timpului a urmat o perioadă de studiu și dezvoltare intensă a acestui domeniu. De la chatboturile Eliza și Perry, supercomputerul Deep Blue care a câștigat un joc de șah împotriva campionului mondial Gary Kasparov, dezvoltarea algoritmilor capabili să înțeleagă și să reprducă limbajul uman, până la Ghat GPT, care astăzi a devenit cel mai căutat subiect pe wikipedia în 2023, și cel mai discutat sistem de IA din istorie.

În contextul în care în multe țări se realizează studii despre influența masivă a IA asupra aspectelor importante ale vieții oamenilor, Magenta Consulting a realizat un sondaj reprezentativ național pentru a afla care este părerea moldovenilor despre inteligența artificială.

În primul rând, respondenții au fost întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația: Înțeleg foarte bine ce este inteligența artificială. În general, moldovenii nu se declară prea informați la acest capitol. 45% dintre participanții la sondaj au afirmat că nu știu suficient de multe lucruri despre IA. Pe de altă parte, 40% se autoevaluează că înțeleg foarte bine conceptul și ce presupune acesta.

1

Cei mai mulți dintre participanții la studiu (66%) nu se așteaptă ca inteligența artificială să le înlocuiască locul de muncă actual în următorii 5 ani.

2

La finalul anului 2022 a fost lansat Chat GPT. Chatbotul a ajuns la un milion de utilizatori în numai cinci zile, comparativ cu 10 luni pentru Facebook, 6 săptămâni pentru instagram și 3 ani pentru Netflix. Deși la început softul de IA era utilizat mai mult în scop personal, în ultimul timp s-a remarcat pe larg folosirea acestuia în scop profesional.

Astfel, am fost curioși să-i întrebăm pe moldoveni dacă utilizează Ghat GPT zi de zi în activitatea profesională. Cei mai mulți dintre aceștia (42%) au declarat că nu cunosc ce este acest soft. 11% au menționat că îl accesează pentru a realiza sarcinile la muncă, iar 27% nu interacționează cu asistentul virtual la job.

Chatbotul este utilizat la muncă prepondenrent de tineri cu vârsa cuprinsă între 18 și 35 ani (21%), dar și de persoane peste 55 ani într-o pondere mai mică (5%).

5

Studiul a fost implementat la nivel național pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1011 respondenți. Marja de eroare este de +-3%. Metoda de colectare: sondaj la telefon, CATI (Computer Assisted Telephone Interview). Perioada de colectare a datelor este 5-20 decembrie 2023.