Viața personală contează, dar și salariul este important

Continuăm seria de articole bazate pe datele colectate la ultimul Târg de Cariere, care a avut loc în septembrie 2018. Participanților li s-a adresat un șir de întrebări ce țin de setarea priorităților atunci când vine vorba de job și viață personală. În articolul anterior am înțeles că 84% dintre respondenți nu sunt dispuși să-și sacrifice viața personală pentru carieră, iar acum vom analiza disponibilitatea de a lucra peste program și de a emigra în altă localitate sau țară de dragul locului de muncă.

Peste program – desigur, însă cu beneficii

La muncă petrecem 8 ore din zi, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din timpul în care nu dormim, ceea ce cumulativ face jumătate din viața de adult, metaforic și chiar literalmente vorbind. Dacă petrecem jumătate de viață lucrând, mai suntem oare motivați să stăm peste program? Ce ar trebui să ne ofere compania pentru ca să lucrăm o parte mai mare a zilei decât timpul pe care îl dedicăm familiei, prietenilor și odihnei?

Un pic mai mult de jumătate ar sta peste program pentru o recompensă financiară. O pondere destul de mare (42%) este gata să lucreze extra, dacă acest fapt i-ar ajuta la dezvoltarea profesională. Doar 7% dintre respondenți ar activa peste program chiar și fără beneficii, fiindcă așa se face.

Disponibilitatea respondenților de a lucra peste program (în funcție de criteriile demografice), N=113

Este interesant să observăm că cea mai mare pondere de persoane care ar sta peste program fără beneficii se regăsește în segmentul celor de peste 41 de ani (20% dintre aceștia au menționat acest fapt). Probabil, aceștia au acumulat mai multă înțelepciune și consideră că nu tot ce faci trebuie neapărat să-ți aducă un beneficiu. Un alt motiv ar fi faptul că, cel mai probabil, copiii lor deja s-au maturizat și viața personală demult a devenit stabilă, iar ei găsesc mai multă noutate în lucru decât în viața personală. Studenții din anul 1 și 2 sunt gata să lucreze peste program pentru bani în plus în proporție de aproape 70% - și este de înțeles, aceștia trebuie să-și utilizeze timpul cu cap, pentru ca, pe lângă job, să rămână loc și de învățat, și de distracții.

Influențează oare mărimea salariului disponibilitatea respondenților de a lucra extra-time? Da. Cei care primesc salarii de peste 7000 de lei au afirmat că ar rămâne peste program fără beneficii adiționale în proporție de 17%, pe când respondenții cu salarii de 5001-7000 de lei deloc nu sunt gata să lucreze extra, dacă nu au vreun beneficiu.

Disponibilitatea respondenților de a lucra peste program (în funcție de salariu), N=53

Câți dintre noi suntem gata să ne mutăm pentru un job?

Transferul în alt oraș sau, mai ales, în altă țară nu este un pas ușor, pentru că aceasta înseamnă renunțarea la multe obiceiuri și poate chiar la familie și prieteni. De aceea, jobul trebuie să fie foarte atractiv, pentru ca să ne convingă să emigrăm.

Răspunsurile întrebării despre dispunerea de a se muta pentru un job nu descoperă tendințe noi pentru situația demografică din țară. 64% dintre respondenți sunt gata să plece peste hotare pentru un job. Acest procent cu mult depășește cota celor care sunt dispuși să se mute pentru job în altă localitate din Moldova. Cei dispuși să emigreze pentru a munci, în mare parte, aleg Europa (36%), fiecare al patrulea fiind de acord și cu destinații mai îndepărtate. România îi ademenește doar pe 3% dintre respondenți, practic tot atâția câți s-ar muta în limitele țării.

Predispunerea de a schimba locul de trai pentru un post de muncă, N=113

Însă un pas atât de important ar însemn că jobul respectiv trebuie să ofere și o serie de beneficii. Top 3 beneficii alese de către participanții la studiu sunt: posibilitățile de a fi promovat (ales în proporție de 62%), salariul mare și locuința de serviciu – care au obținut câte 61%.

Aspecte care ar motiva respondenții să emigreze în altă localitate cu serviciul, N=77

Cei mai deschiși spre emigrare într-o altă localitate/ țară cu serviciul sunt persoanele care la moment au un salariu de sub 5000 de lei net (47% din aceștia sunt gata să se mute oriunde în străinătate), iar cei mai reticenți sunt persoanele care primesc peste 7000 de lei net – 39% din aceștia nu sunt dispuși să se mute nicăieri pentru un job. Probabil, aceștia gândesc după principiul – „De ce să repari ceea ce nu-i defectat?”

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 113 respondenți, vizitatori ai Târgului de Cariere din Chișinău, care a avut loc în perioada între 21 – 22 septembrie 2018. Colectarea a fost realizată prin intermediul interviurilor față în față pe tablete, la locul desfășurării evenimentului. Respondenții au fost aleși în mod aleatoriu. 

 

Vizualizări191 Share Tweet Plus