Sondaj Magenta: Ce servesc moldovenii la micul dejun?

Micul dejun nu e doar despre mâncare

În farfurii ni se servesc cultura, localizarea geografică, influențele și istoria țărilor în care ne începem ziua. În funcție de ce ne turnăm în cești ne împărțim în națiuni de cafegii sau iubitori de ceai. Iar mai nou, micul dejun reflectă și stilul de viață al consumatorului. Mai jos, aflați din rezultatele cercetării Magenta Consulting ce mănâncă la micul dejun moldovenii.

Ce-și pun în farfurie ceilalți?

În mijlocul anilor 30, datorită promovării PR-istului Edward Bernays, printre altele nepotul lui Freud, șunca și ouăle devin micul dejun tipic al americanului. Acum, laptele cu cereale sau clătitiele americane (hotcakes) se asociază la fel de bine cu SUA. Franța, Italia și Spania înseamnă dimineți ușoare cu o cafea și o coptură – croissant, churros sau amandine. Anglia – dimineți consistente cu ouă prăjite, șuncă, cartofi, fasole. Pâinea sau biscuiții cu unt, tartinele cu parizer “Doktorskii” sau gem, de cele mai multe ori cu ceai georgian și mai rar cu cafea solubilă indiană, sunt amintirile noastre de mic dejun sovietic.

Suntem o națiune de iubitori de ceai cu tartine sau dulciuri

 Tot în perioada sovietică ne-am definit, probabil, ca națiune de băutori de ceai - 70% din respondenții sondajului Magenta Consulting au spus că la micul dejun  obișnuiesc să bea anume ceai. Spre comparație, România este națiune de cafegii, iar ceaiul negru la ei este servit destul de rar. Cafeaua la noi, se pare, este băutură pentru oficiu, fiind preferata celor de vârsta 31-40 de ani. Ce servim la ceai? În continuare tartine. Acest fel de mâncare este opțiunea nr. 1 pentru 22% din respondenții sondajului. Pentru că sunt și consistente, tartinele sunt preferate mai ales de bărbați. Iar alături de dulciuri - biscuiți, bomboane și gem – care ocupă locul 2 în topul mâncărurilor pentru micul dejun, sandwich-urile reprezintă gustările bune de luat la pachet pentru tinerii de 16-21 de ani.

Și terciurile sunt bune, dar nu pentru toți

Terciurile și cerealele, cum era și de așteptat, sunt favoritele femeilor cu studii superioare, constată sondajul Magenta Consulting. Pentru cele de 21-25 de ani, influențate posibil de actualele regimuri de menținere a siluetei, dar și pentru cele de 41-60 de ani, pentru care un terci de griș, ovăz sau hrișcă, cu lapte și unt, este secretul ce le-a ajutat să-și crească copiii sănătoși și puternici. Pentru femeile din aceste categorii de vârstă, dimineața înseamnă neapărat și un vas de apă plată, care, se consideră, hidratează și ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Cartofi sau o supă la micul dejun – de ce nu?

În trecere prin Moldova, scriitorul Andrzej Stasiuk menționa șocat în una din cărțile sale că dimineața, la una dintre gazde, la micul dejun a fost întâmpinat cu cartofi cu carne și un ulcior cu vin. “Ce este în frigider”, iar aceasta de multe ori înseamnă cina din seara trecută, este opțiunea cea mai bună și pentru 10% din respondenții sondajului Magenta. În special, pentru oamenii de la sat.

Ouăle, o sursă bogată de proteine, bună pentru formarea și menținerea mușchilor, sunt consumate, fierte, ochiuri sau omletă, cu predilecție de bărbații de 16-25 de ani și de 31-40 de ani

Micul dejun e ritual pentru căsătoriți

Desigur există și din cei care omit micul dejun. De prima masă a zilei se lipsesc la egalitate, atât bărbații, cât și femeile, care locuiesc la oraș și sunt celibatari sau trăiesc în concubinaj.

Dar voi ce-ați servit azi la micul dejun?

______________________________________________

Nota metodologică: datele au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul unui sondaj efectuat la telefon pe un eșantion de 1123 de persoane cu vârstă între 16-60 de ani in Republica Moldova. Datele au fost colectate în perioada 31 martie - 23 aprilie 2014.

Vizualizări965 Share Tweet Plus