Și cu copiii ce facem?

La noi, la moldoveni, există un obicei nescris: când se formează vreun cuplu toată lumea îi întreabă când fac nunta. Imediat cum tinerii joacă nunta toți încep să-i întrebe pe proaspăt însurăței când fac și ei un copil. Magenta Consulting a mers mai departe de atât și i-a întrebat pe moldoveni câți din ei deja au devenit părinți și ce au: băiat sau fată?

Când faceți un copil? După 30 de ani!

Magenta Consulting a realizat un studiu ca să afle câți dintre moldoveni au devenit deja părinți și cum obișnuiesc să petreacă timpul alături de copiii săi. Așadar, cercetarea a arătat că aproape 2/3 de moldoveni au copii – 70%, pe când 30% nu sunt părinți.

Majoritatea celor ce au copii o constituie moldovenii cu vârsta trecută de 30 de ani. Categoria moldovenilor fără copii o reprezintă mai bine de jumătate persoanele ce sunt în concubinaj și cele ce încă n-au atins vârsta de 26 de ani.

Din cele 70% de moldoveni care au devenit părinți, 31% au și fii și fiice, 22% au doar fii și 17% doar fiice. Așadar, putem spunem că am spulberat mitul care spune „că după statistică pentru zece fete revin 9 băieți”, rezultatele cercetării marca Magenta Consulting arată că în Republica Moldova părinții cresc în egală măsură fete și băieți. Datele furnizate de statistica.md arătat că 67% dintre copii au o vârstă mai mică de 12 ani, 21% au între 13 și 16 ani, iar 12% sunt cu vârsta cuprinsă între 17 și 18 ani.

Copii în familie după gen, %.

Cea mai mare distracție – o vizită la bunei

Fiecare părinte știe că timpul liber al său este, de fapt, timpul petrecut împreună cu copiii săi. Magenta Consulting și-a propus să afle ce fac părinții moldoveni împreună cu fiii și fiicele sale în timpul liber. Rezultatele studiului au arătat că cei mai mulți dintre ei aleg cel mai des să meargă în vizită la bunici sau la rude împreună (copii până la 12 ani - 93%, copii cu vârsta între 12-16 ani – 94%). Vizitele în familie la bunici și rude sunt populare atât la părinții de fete cât și la cei de băieți în egală măsură. Alți părinți în cele mai multe cazuri privesc desene animate cu copiii săi, mai des această activitate este aleasă de către moldovenii ce au copii sub vârsta de 12 ani (92%).

De asemenea, părinții din Republica Moldova își distrează copiii ducându-i la cumpărături de haine și jucării sau citindu-le cărți, aceste activități sunt mai populare printre părinții ce au copii cu vârsta mai mică de 12 ani. Aceste activități prespun posibilitatea copiiilor să se distreze pe terenurile special amenajate din centrele comerciale sau să citească cărți în incinta unor librării special amenajate pentru lectură.

Frecvența activităților practicate de părinții și copii lor, %

Cercetarea relevă faptul că aproape fiecare al patrulea părinte petrece timpul cu copii săi mai mari de 12 ani în incinta muzeelor, iar fiecare al cincilea merge la cinema. Este interesant faptul că muzeele sunt mai vizitate față de cinematografe de către copii, atât de cei până la 12 ani, cât și după 12 ani. 

Părinții încearcă să diversifice activitățile făcute împreună cu copiii săi practicând uneori cu ei sport, plimbându-se cu ei prin oraș, parc sau la lac. Practicarea sportului împreună este mai populară printre părinții de băieți, mai ales cei ce încă nu au împlinit 12 ani. Acest fapt ar face actuală crearea unor abonamete care ar asigura o reducere celor maturi care vin la sport cu cei mici.

Activități practicate de părinți cu copiii lor, după gen, %.

 

Specialiștii, totuși, spun că importantă este nu cantitatea timpului petrecut alături de odraslele sale, ci calitatea. Cele mai recomandate activități pentru părinți împreună cu copii sunt sportul, gătitul, lectura, jocurile, discuțiile, plimbările și picnicurile. 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față. 

Vizualizări364 Share Tweet Plus