Sexul vinde?

În lumea publicității, expresia „sexul vinde” a devenit aproape un clișeu.  Dar chiar oare funcționează? Noi am realizat un studiu de Eye Tracking pentru a testa această formulă. Atât pe femei, cât și pe bărbați.

Sexul în publicitate

Noi, oamenii, avem o parte a creierului care răspunde de necesitățile primare, se numește creierul reptilian. Printre aceste necesități sunt hrana și dorința de reproducere. Drumul spre această parte a creierului, impulsivă, nu prea trece prin rațiune și conștientizare, ea e situată departe în neocortex. Specialiștii în marketing știu de această particularitate și folosesc sexul pentru a atrage atenția consumatorilor. A bărbaților, în primul rând, prin imagini siropoase de femei. Dar și a femeilor, pe care încearcă se le seducă prin detalii cu bărbați virili.

Practica aceasta datează de mai mult de 100 de ani. În 1885, de exemplu, W.Duke and Sons, un producător de săpun de față, a inclus în ambalaje imagini erotice cu cele mai faimoase staruri. Legătura între săpun de față și sex nu e cea mai evidentă, dar a funcționat.  Iar sexul a devenit tradițional și în publicitatea de alcool, fashion, mașini.

Pentru experimentul nostru, am ales o publicitate din această gamă – berea Skol. 

Cum văd femeile sexul în publicitate?

Sloganul spune: “Dacă cel care a inventat degustătorul ar fi băut Skol, acesta ar fi arătat nu așa. Ci, așa.” Imaginea cu sex appeal e prezentă. Numele brandului, la fel.  Dar ce văd femeile și ce văd bărbații în această publicitate? Cu ajutorul Eye Tracking am urmărit mai întâi doamnele: 

  • femeilor le plac istoriile din spatele unui produs, deci au citit sloganul;
  • femeile compară, deci s-au uitat la fața modelului și i-au analizat silueta;
  • s-au gândit, probabil, cât de comod ar fi să bei la nivelul din cea de-a doua poză;
  • au observat marca băuturii alcoolice;
  • au remarcat și canapeaua de pe fundal - cât de atente sunt la detalii!

Cum reacționează bărbații la sexul din publicitate?

Bărbații au reacționat direct cu creierul reptilian:

  • s-au uitat la fese, au ignorat sloganul;
  • au privit din nou la fese și la senzualitatea cu care modelul bea;
  • au observat cel mai important element – denumirea berii Skol;
  • canapeaua din spate - niciunul nu a remarcat-o.

Concluzia? Sexul atrage atenția, asta am înțeles cu toții. Mai ales atenția  bărbaților. Dar aceasta nu neapărat înseamnă că el vinde independent de alte componente.  Cum ar fi calitatea produsului în sine, de exemplu. 

 

Vizualizări2209 Share Tweet Plus