Până la pandemia Covid-19 nici nu ne puteam imagina că redefinirea programului și a modalității de lucru se va schimba atât de rapid, încât astăzi să existe zeci de mii de companii în lume ce adoptă un program flexibil de muncă, cu angajați care nu se prezintă zilnic la birou sau nu sunt obligați să lucreze într-un interval fix de timp. În ultimii ani, flexibilizarea muncii a fost un subiect discutat, iar pe alocuri chiar controversat.
Îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată, sau timp mai mult pentru a face lucruri pentru sănătatea fizică și psiho-emoțională, sunt doar câteva dintre motivele pentru care angajații au solicitat un program flexibil de muncă și a determinat testarea săptămânii lucrătoare de 4 zile.
Deși ideea apărut încă până la pandemie, totuși aceasta a fost un factor declanșator al accelerării adoptării acestui regim de muncă în multe companii din întreaga lume.
Programul pilot din Marea Britanie, inițiat la începutul anului 2022, este cel mai mare care a fost organizat pe plan global până acum. Din cele 61 de companii participante la test, 56 au spus că vor continua să implementeze schimbarea, iar 18 dintre ele au afirmat că programul cu trei zile libere pe săptămână va fi permanent. Acesta este doar unul dintr-o serie desfășurate de organizația non-profit 4 Day Week Global, care a implementat programe de proporții similare în SUA, Irlanda, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
La fel, Spania s-a alăturat recent acestei mișcări, aprobând un program pilot pe trei ani. Totodată zeci de companii din țara vecină (România), testează acest model experimental. Un proiect de lege deja a fost supus dezbaterii publice și propune modificarea Codului Muncii.
Întreaga idee a programului pilot s-a bazat pe modelul 100:80:100%, adică 100% din salariu pentru 80% din timp, în schimbul angajamentului de a menține productivitatea 100%. Cu cât angajații sunt mai odihniți, cu atât sunt mai motivați și concentrați să ducă la bun sfârșit sarcinile, știind că vor avea o zi liberă în plus, respectiv productivitatea crește, având de câștigat din acest lucru atât angajații cât și angajatorii.
La finalul experimentelor, angajații au raportat o serie de beneficii legate de somn, nivelul de stres, viața personală și sănătate mintală.
După apariția rezultatelor programului în care s-a identificat că testarea săptămânii de muncă de 4 zile a fost un mare succes, ne-am întrebat ce cred angajații dar și angajatorii din Republica Moldova la acest subiect.
Mai întâi am ținut să-i întrebăm pe angajați în ce măsură reușesc să îndeplinească toate sarcinile stabilite pentru o săptămână de lucru la jobul actual, dar și în ce măsură angajatorii cred că angajații lor reușesc să le ducă la bun sfârșit.
Putem spune că angajatorii care își evaluează angajații pozitiv sunt într-o pondere mai mare decât angajații.
Astfel 83% dintre angajatori au afirmat că angajații lor, în general, reușesc să ducă la bun sfârșit sarcinile planificate pentru săptămâna de muncă, pe când angajații cred acest lucru într-o pondere puțin mai mică (71%).
22% dintre angajați au spus că nu reușesc să îndeplinească sarcinile stabilite pentru cele 5 zile lucrătoare, pe când angajatorii care cred acest lucru sunt într-o pondere mai mică (14%).
Angajații și angajatorii au practic aceleași viziuni cu privire la implementarea programului de muncă de 4 zile, păstrând limita de 8 ore pe zi, același salariu și volum de lucru. 58% dintre angajați și 54% dintre angajatorii participanți la studiu susțin această idee.
În același timp, 39% dintre angajați nu susțin această formulă de lucru, iar ponderea angajatorilor care nu pledează pentru un asemenea program este mai mare cu 5 p.p. (44%).
Rezultatele programului pilot din Marea Britanie au relevat că numărul de zile în care angajații se învoiau pe caz de boală a scăzut cu 65%, oboseala fizică și mintală cu 71%, iar nivelul de stres al angajaților cu 39%. Comparativ cu anii precedenți, mai puțini angajați au demisionat din companiile participante la studiu.
Din acest considerent, ne-am gândit să îi întrebăm pe angajatorii moldoveni, în ce măsură cred că săptămâna de muncă de 4 zile va îmbunătăți sănătatea mintală și fizică a angajaților. 70% dintre aceștia sunt de acord cu această afirmație, iar 28% nu susțin această idee.
După zeci de ani în care programul de lucru a însemnat pentru majoritatea 5 zile, i-am întrebat pe angajați (fără oferirea variantelor de răspuns), ce ar face în ziua lor liberă dacă regimul de muncă s-ar reduce la 4 zile. 77% au afirmat că nu știu sau nu vor să răspundă la această întrebare.
Totuși, 49% dintre angajații participanți la studiu s-ar ocupa de activități ce țin nemijlocit de gospodărie și treburi casnice, 31% ar petrece mai mult timp cu familia, 20% s-ar odihni, 4% s-ar plimba și ar călători, 2% ar avea grijă de sănătate, iar 7% dintre moldoveni ar munci la un al doilea job în ziua lor liberă.
O pondere foarte mică a afirmat că vor investi acest timp în autodezvoltare, cititul cărților, vizionarea filmelor sau practicarea sportului.
La nivel european se vorbește din ce în ce mai mult despre weekendul de 3 zile. Cu toate acestea, implementarea săptămânii de lucru de 4 zile nu este încă o normă generală și există diferențe semnificative între țări și industrii. Persistă dezbateri și studii în curs de desfășurare pentru a evalua impactul pe termen lung al acestei abordări, asupra productivității, eficienței dar și economiei în general.
Datele au fost colectate în perioada 2 aprilie - 12 mai, prin metodele CAPI (Computer Assisted Personal Interview) față în față și CATI (sondaj la telefon), pe un eșantion de 1011 angajați și 439 angajatori din toată țara. Marja de eroare este de +-3%.