Profilul celor ce caută un job în Moldova

De două ori pe an, la Chișinău, are loc cel mai mare târg de cariere din Moldova. În zilele de 1-2 noiembrie 2019, peste 40 de companii și-au prezentat ofertele unui număr de aproximativ 4 000 de candidați care au venit la târg.

CINE CAUTĂ DE LUCRU ÎN MOLDOVA? 

Magenta Consulting merge la Târgul de cariere de fiecare dată cu oferte de joburi în toată țara, dar și pentru a afla impactul acestui târg și profilul celor care caută de lucru în Moldova.

46% dintre cei ce caută de lucru sunt tineri cu vârste cuprinse între 21-30 de ani, iar majoritatea vizitatorilor târgului sunt femei, 59%.

Femeile sunt și cele care au cea mai multă experiență de muncă - 58% au peste 3 ani de experiență. În același timp, 15% dintre vizitatori au afirmat că nu au avut un job niciodată.

 

Datele sondajul ne confirmă că moldovenii sunt un popor poliglot. Majoritatea celor în căutare de un job vorbește 2-3 limbi. Limba rusă este vorbită în proporție de 89% dintre vizitatori, urmată de limba română, cu 85%, limba engleză - 81% și limba franceză, cu 18%. Într-un număr mai mic sunt vorbite și alte limbi, precum italiana, spaniola, germana etc.

 

ANGAJATORUL PERFECT 

Curios este faptul că, din numărul total, 56% nu au un loc de muncă, iar 44% sunt angajați. Însă, probabil, aceștia nu sunt mulțumiți de actualul job sau caută un domeniu nou și doar 26% dintre ei au un job care corespunde pregătirii profesionale pe care au avut-o.

Analizând aspectele care caracterizează cel mai bine vizitatorii la Târg, observăm că pentru 33% dintre aceștia prestigiul locului de muncă este mai important decât salariul. O pondere de 29% dintre vizitatori sunt de părerea că nu contează unde se angajează atât timp cât li se oferă un salariu mai mare. De asemenea, pentru 28% dintre participanții la interviu, cariera este mai importantă decât viața personală în acest moment.

SALARIUL

Salariul rămâne a fi motivul principal în alegerea unui job. Întrebați despre motivele de ce au plecat respondenții vreodată de la job sau dacă ar pleca de la jobul de muncă actual, aproape jumătate au menționat motivul „salariul prea mic” – 46%. Iar 52% s-ar muta într-o altă localitate sau țară pentru un salariu mai mare.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 246 de respondenți, vizitatori ai Târgului de Cariere, cu vârsta 16+, în perioada 1-2 noiembrie 2019.

 

 

 

 

Vizualizări239 Share Tweet Plus