Portretul politicianului ideal din Moldova. Dorian Gray, partea a doua

Îi alegem o dată la patru ani sau, poate, mai des. Credem în promisiunile lor, le încredințăm soarta țării noastre și alegem răul cel mic ca să fim siguri că n-o să ne înghită răul cel mare. E vorba de politicieni. Magenta Consulting a realizat un studiu care arata părerea moldovenilor despre cum trebuie să fie un politician ideal.

În politică bărbatul e în capul mesei

Studiul Magenta Consulting a ținut să contureze portretul unui politician ideal în viziunea cetățenilor Republicii Moldova. Așadar politicianul ideal este un barbat, care are preferabil peste 40 de ani, căsătorit, are copii și poate să obțină studii superioare atât în țară cât și din afara acesteia.

De asemenea, politicianul perfect trebuie să vină în funcție cu experiență în domeniu sau în management, să fie religios, să fie vorbitor de limba română și să aibă o orientare pro-europeană. S-au împărțit părerile intervievaților la capitolul „vedetă”, 47% consideră că un politician bun e cel ce e deja cunoscut de către popor, pe când 44% sunt convinși că e nevoie de o persoană nouă în politica Republicii Moldova. Rezultatele cercetării arată că femeile nu sunt solidare între ele, doar 29% din moldovence cred că la putere trebuie să ajungă și femei.

Caracteristicile politicianului ideal în concepția moldovenilor, %

Metodologie: Barele din grafic nu constituie 100%, deoarece nu s-a luat în considerare varianta de răspuns ”Nu știu/Nu răspund”. Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Vizualizări479 Share Tweet Plus