Opinia moldovenilor față de războiul dintre Rusia și Ucraina

Opinia moldovenilor față de războiul dintre Rusia și Ucraina

Începând cu 24 februarie 2022 trăim în vecinătate cu un război care a schimbat nu doar viața tuturor ucrainenilor, dar și a celor care nu sunt implicați direct în acest conflict. Peste un milion de ucraineni și-au părăsit patria și s-au refugiat în țările vecine. Republicii Moldova i-a revenit cei mai mulți refugiați per cap de locuitor.

Pentru a înțelege care este atitudinea moldovenilor față de războiul Ruso-Ucrainean, dar și părerea acestora despre securitatea Republicii Moldova, am hotărât să implementăm un studiu ad-hoc pentru a afla părerea oamenilor. 

61% dintre respondenți consideră că Rusia duce un război cu Ucraina. Acest grafic redă cât de corect sunt informați moldovenii, luând în considerare propaganda rusească, care interzice utilizarea termenului „război” și îl substituie cu sintagma „operațiune militară”.

 Care dintre următoarele afirmații descrie cel mai bine opinia dvs.? (un răspuns posibil)

 

Opiniile respondenților sunt împărțite atunci când vine vorba de a susține una dintre țări. În acest conflict, 51% sunt de partea Ucrainei, iar fiecare al cincilea respondent este de partea Rusiei. 

De partea cui sunteți în conflictul dintre Rusia și Ucraina? (un răspuns posibil)

 

Fiecare al doilea respondent a exprimat o opinie pozitivă despre modul în care Volodimir Zelenskii gestionează acest conflict (50%), pe când doar 25% dintre respondenți au aceeași atitudine față de modul în care președintele rus Vladimir Putin gestionează conflictul.

Care este părerea dvs. despre modul în care președintele Rusiei Vladimir Putin gestionează conflictul dintre Ucraina și Rusia? (un răspuns posibil)

 

Care este părerea dvs. despre modul în care președintele Ucrainei Volodimir Zelenskii gestionează conflictul dintre Ucraina și Rusia?  (un răspuns posibil)

 

Întrebați fiind despre durata conflictului, părerile iarăși s-au împărțit, dar totuși 46% dintre respondenți cred că acesta va dura 1 lună sau mai puțin, iar 22% dintre respondenți presupun că acesta va dura mai mult de jumătate de an.

Cel mai probabil, cât credeți că vor dura luptele dintre Rusia și Ucraina? (un răspuns posibil)

 

Respondenții au răspuns în ce măsură cred că acest conflict este un pericol pentru securitatea Republicii Moldova. 45% dintre aceștia consideră că Moldova ar fi într-un pericol foarte mare din cauza acestui conflict, alți 21% cred că e un pericol mai degrabă mare, iar 30% sunt de părere că acesta nu va afecta securitatea țării.

În ce măsură credeți că conflictul dintre Rusia și Ucraina este un pericol pentru securitatea RM? (un răspuns posibil)

 

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, moldovenii au demonstrat solidaritate și susținere fără precedent. Iar cifrele ne demonstrează același lucru, unde 89% dintre cei intervievați au manifestat o atitudine lăudabilă față de faptul că Moldova primește și ajută refugiații din țara vecină.

În acest context, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înaintat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Acest pas important pentru viitorul european al țării este susținut de 61% dintre respondenți.

Susțineți sau nu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană? (un răspuns posibil)

 

 Care sunt principalele 3 surse din care vă informați despre conflictul dintre Rusia și Ucraina? Vă rog să menționați 3 denumiri de surse, începând cu sursa cel mai des utilizată. (răspuns liber)

Respondenții au fost întrebați, fără oferirea variantelor de răspuns, să enumere principalele trei surse din care se informează despre conflictul dintre Rusia și Ucraina. Circa fiecare a patra persoană (25%) a indicat că se informează despre conflict din Facebook newsfeed. Alte surse care au fost numite au fost canale TV (16%), Moldova 1 (15%), ProTV (14%) și TV8 (14%). 
 

 

Mărime eșantion: 539 respondenți.

Marja de eroare: ±4.2%

Geografie: Studiu național (localități urbane și rurale de pe malul drept al r. Nistru)

Eșantion: Probabilistic proporțional numărului populației (malul drept).

Metoda de colectare: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) pe mobil și fix.

Perioada de colectare: 3 – 5 martie 2022

 

 

Vizualizări4368 Share Tweet Plus