O tradiție îmbuteliată

În cea de-a doua duminică a lunii octombrie avem ocazia de a sărbători o frumoasă tradiție care prezintă un obiect de mândrie națională, care se îmbină organic cu istoria poporului nostru. Este vorba despre Sărbătoarea Vinului sau cum i se mai spune Ziua Vinului - o zi festivă atât pentru agricultori și viticultori, cât și pentru consumatorii de vin. Scopul acestei serbări este contribuția la formarea unei culturi a consumului de vin. În ajunul acestei festivități de importanță națională, Compania Magenta Consulting vine cu o analiză a tipurilor de vin preferate de către moldoveni. Datele au fost colectate prin intermediul cercetării trimestriale Magenta National Screening, efectuată pe un eșantion de 3000 de respondenți, în 132 de localități urbane și rurale (marja de eroare constituie ± 1,7%, la un interval de încredere de 95%).

Pe aceste pământuri din cele mai vechi timpuri se cresc struguri. Drept dovadă sunt  fosile de viță de vie Vitis Teutonica, găsite în partea de nord a Moldovei, care indică faptul că ciorchinii din această regiune au fost cultivați cu aproximativ 6-25 milioane de ani în urmă.

Vinul Cahor este procurat de 18% dintre moldoveni, Muscat și Chardonnay - de câte 13%, Cabernet Sauvignon - de 10%, Merlot - de 8% și Aligote - de 7%. Categoria Alta conține ponderile vinurilor care au acumulat mai puțin de 3%. Din totalul participanților la studiu, 66% nu procură vin, ceea ce nu înseamnă că aceștia nu-l consumă. O bună parte dintre moldoveni dau preferință vinului de casă, argumentul principal având ca bază naturalețea acestuia, iar servirea lui este deseori însoțită de afirmații ca "cel mai bun vin din sat".

Figura 1: Vinuri procurate, N=2970, %

Din totalul respondenților care consumă vin, 38% cumpără cel mai des Cahor, 16% - Chardonnay, 14% - Cabernet Sauvignon, 14% - Muscat, 5% - Merlot și 4% - Aligote. Întâietatea în topul de preferințe a  moldovenilor a unui vin de desert poate fi explicată prin două argumente: cultura sovietică, care, la drept vorbind, a schimonosit habitudinile de consum a vinului printre concetățenii noștri;  fiind un vin preparat printr-o tehnologie aparte, este mai greu de găsit prin beciurile adânci și răcoroase ale gospodarilor din sate.

Figura 2: Vinuri procurate cel mai des, N=730, %

În funcție de vârsta respondentului, se observă diferențe în preferințele acestora vizavi de soiul vinului. Odată cu înaintarea în vârsta, crește ponderea participanților care procură cel mai des Cahor. Cabernet Sauvignon este consumat mai mult de cei cu vârsta de 35-44 ani (18%), iar Chardonnay -  de persoanele cu vârsta de 14-19 ani (24%).

Figura 3: Vinuri procurate cel mai des în funcție de vârsta respondentului, N=730, %

Magenta Consulting dorește ca de Ziua Vinului să aveți parte de o cină frumoasă alături de oamenii dragi, cu o sticlă de vin bun, asortat corespunzător cu bucatele de pe masă.

Notă: În Republica Moldova este permis consumul băuturilor alcoolice începând cu vârsta de 18 ani.

 

Vizualizări107 Share Tweet Plus