”Moldovenii când s-adună...” sau Cum petrecem sărbătorile de mai

Moldovenii sunt un popor care sărbătorește tot anul. Numai noi avem două sărbători de Crăciun, două revelioane, sărbătorim și Dragobetele și Sfântul Valentin, și ziua Victoriei, și ziua Europei, pe lângă multe alte festivități consacrate ale plaiului. Pe unde mai pui că în luna mai au pornit adevărate polemici despre cum, când și dacă sărbătorim ceva anume. 

Pentru a afla care este, totuși, atitudinea concetățenilor noștri despre acest subiect, Magenta Consulting a efectuat un sondaj* online, pentru a vedea ce părere are publicul despre festivitățile lunii mai, în comparație cu alte motive de sărbătoare din calendar. Pentru majoritatea respondenților, sărbătoarea preferată din tot anul este Revelionul (36%), urmat de sărbătorile de Paști (18%), ziua de naștere (16%), Crăciunul (16%) și sărbătorile din luna mai, pentru care au optat doar 4%. Curios e faptul că 10% dintre cei intervievați au declarat că nu le plac sărbătorile, iar pentru ziua de 1 Septembrie nu a votat nimeni  (Figura 1).

Figura 1. Sărbătorile preferate (%), N=339

Moldovenilor internauți  nu le place deloc să îmbătrânească. Sondajul arată că pe timp ce înaintăm în vârstă, ziua de naștere își pierde din importanță. Dacă pentru tinerii de 15-20 de ani ziua de naștere și revelionul sunt cele mai importante sărbători din tot anul (acumulând 29% fiecare), nici un respondent de peste  41 de ani nu a inclus ziua de naștere în lista evenimentelor preferate. Cei mai reticenți în a sărbători orice eveniment, în general, sunt persoanele de 51-61 de ani (în pondere de 60%).

Se profilează o imagine interesantă despre sărbătorile lui Florar: Ziua Muncii și Ziua Victoriei sunt preferate, în special, de persoanele cu venituri mai mici de 4000 MDL (în total 15.%) și, în același timp, de respondenții cu venituri mai mari de 7000 MDL (35%). Persoanele cu venituri medii, însă, preferă, în mare parte, să sărbătorească Revelionul, Crăciunul, Paștele și zilele de naștere.

Ne-am obișnuit deja în fiecare an să discutăm despre importanța sărbătorilor de mai pentru populația Moldovei. Sondajul arată că pentru majoritatea dintre noi, acestea se asociază cu parada militară (26%), dar și cu o ocazie perfectă pentru a  ieși la frigărui (24%). Pentru alții, sărbătorile lui Florar nu aduc altceva decât înflorirea livezilor (13%) sau un prilej de a se bucura de câteva zile libere suplimentare (13%), pe când 10% dintre respondenți au spus că sărbătorile de mai implică tradiționala paradă a muncitorilor (Figura 2). Doar 4% au asociat această perioadă cu noțiunea de ”Subotnik” , în mare parte persoanele cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani. Femeile, mai mult decât bărbații, asociază aceste sărbători cu perioada oportună pentru lucrări de înverzire, dar, în același timp, spun că aceste zile sunt o vacanță, probabil, pentru că femeile noastre sunt obișnuite să profite de câteva zile libere suplimentare pentru a mai face încă o dată ordine prin casă.

Figura 2. Asociații cu referire la ”Sărbătorile din luna mai” (%), N=338

Întrebați despre planurile de sărbători, 64% din respondenți au declarat că vor ieși neapărat cu prietenii și rudele la frigărui. 21% dintre participanții la interviu, în special doamnele, au spus că vor petrece sărbătorile acasă, pentru că trebuie să facă ordine. Cei care planificau să stea toată ziua în pat și să privească televizorul s-au dovedit a fi deopotrivă persoane de vârsta 41-45 de ani, dar și de 15-25 de ani. 19% ar vrea să plece undeva în perioada sărbătorilor, preferabil peste hotare. 18% dintre cetățenii noștri au planificat să meargă la manifestațiile publice cu această ocazie, cei mai activi în această privință fiind respondenții de 26-30 și 41-45 de ani. Elevii și studenții (13%) planifică să se pregătească de examene în această perioadă, iar unii dintre respondenții cu altă ocupație merg la pescuit (13%) sau la vilă (11%). Unii dintre respondenți, cu preponderență persoanele cu venituri de peste 6000 MDL, au spus că acolo unde lucrează ei nu sunt zile de sărbătoare, deci, vor merge la serviciu. Printre alte intenții ale moldovenilor în această perioadă au fost menționate planuri de camping și excursii prin țară, plimbări prin oraș, nunți și cumetrii. Un participant la sondaj, însă, a spus că în luna mai nu sărbătorește nimic altceva în afară de ziua de naștere a soacrei sale.

Cu toții cunoaștem că în fiecare an în luna florilor avem două zile libere (asta dacă soarta nu ne face o glumă și aceste zile coincid cu zilele de odihnă), iar Codul Muncii ne spune că pe 1 mai sărbătorim ”Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii” și pe 9 mai – ”Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei” (Art.69, Codul Muncii). Pentru că sunt sărbători oficiale, acestea presupun unele manifestări publice. Întrebați dacă planifică să participe la evenimentele de masă din 1 sau 9 mai, 44% dintre cei intervievați au răspuns că aceste evenimente au rămas în trecut și nu văd motive de a participa, 28% au spus că vor participa neapărat, pentru că aceasta unește oamenii, iar 22% ar merge, totuși, dar nu văd motive în organizarea manifestărilor (ne întrebam atunci, de ce ar mai participa?).

După o iarnă lungă și o primăvară rece, ziua de 1 mai a coincis cu primul week-end cu adevărat cald și însorit, iar grătarele moldovenilor au ieșit din debara și au ”deschis sezonul ” petrecerilor la natură. La urma urmei,  suntem un popor fascinant,  unic în felul nostru de a sărbători Ziua Muncii, odihnindu-ne și ziua Victoriei – lăsându-ne păgubași cârnăciorilor fripți la umbra codrilor Moldovei. Orice planuri de sărbători și-ar fi făcut vecinii noștri, noi știm, cu siguranță, că week-end-ul petrecut la natură a fost un adevărat succes.  Cuvinte ca ”Alionaaaaaa!!” și ”Jora, șii om” străbăteau văzduhul, iar în fața blocului se auzea muzică de petrecere.

*Notă: Ținem să precizăm că acest sondaj a fost realizat online,  pe un eșantion de 339 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 15 și 61 de ani.

Vizualizări550 Share Tweet Plus