Migrația prin ochii părinților moldoveni

Republica Moldova, după destrămarea Uniunii Sovietice a trecut prin mai multe valuri de emigrări. Drept rezultat numărul populației Republicii Moldova, conform datelor oferite de ultimul recensământ, a scăzut cu un milion de oameni. Magenta Consulting a demarat un studiu în rândul părinților moldoveni, care a arătat câți dintre părinți au copii plecați peste hotare.

Aproape 9 din 10 părinți se pot lăuda cu copii rămași acasă

Conform studiului marca Magenta Consulting, circa 70% din moldoveni sunt părinți. Rezultatele studiului indică faptul că în cazul a 86% de părinți, copii sunt în Moldova, 14% din părinți au copii care muncesc în afara țării, dar sunt în continuare cetățeni ai Republicii Moldova și 9% de moldoveni au copii care sunt plecați din țară și care s-au stabilit cu traiul permanent în acea țară.

Locul de trai al copiilor, %

Dintre părinții care se pot bucura de faptul că fii și fiicele sale sunt pe lângă ei, mai mulți sunt cei din zona de centru a Moldovei și cei ce au vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani și dețin studii superioare. Părinții copiii cărora sunt plecați din țară, dar temporar, păstrându-și cetățenia Republicii Moldova, sunt într-o pondere mai mare reprezentați de cei ce au mai mult de 51 de ani, sunt divorțați sau văduvi și văduve, au studii secundare profesionale și sunt pensionari sau liber profeșioniști.

Un moment comun între părinții copiii cărora sunt plecați temporar la muncă peste hotare și părinții copiii cărora sunt stabiliți cu traiul în afara Moldovei ține de statutul marital ai acestora – o bună parte sunt divorțați, văduvi și văduve. Cu alte cuvinte, acești părinți rămân singuri la bătrânețe, dacă să luăm în considerare un alt indice, cel al vârstei – de la 50 de ani și mai mult. Totodată, din categoria moldovenilor odraslele cărora au plecat peste hotare definitiv este în majoritate reprezentată de cei care nu dețin studii deloc, doar primare sau maxim studii medii incomplete.

Poziția față de emigrări a părinților de minori

Sondajul realizat de Magenta Consulting a urmărit, de asemenea, să afle care sunt viziunile părinților care au copii ce încă nu au împlinit 16 ani în legătură cu o eventuală plecare peste hotarele țării. Rezultatele arată că 65% dintre părinți nu vor ca odată deveniți maturi, copiii lor să plece din Moldova.

15% din moldoveni ar vrea ca odraslele lor să-și facă studiile în altă țară, dar la finalizarea acestora, să se întoarcă acasă, iar 5% ar vrea ca copiii lor să câștige un ban peste hotare cu condiția să se întoarcă acasă. Totuși, există și cei care le doresc fiiilor și fiicelor sale să se stabilească permanent cu traiul într-un stat străin – 13%.

Categoria moldovenilor care au copii mai mici de 16 ani și își doresc ca copiii lor să nu plece din țară când vor crește mare este reprezentată într-o pondere mai înaltă de cei locuiesc în mediul rural, care au între 22 și 25 de ani, văduvi și văduve. Moldovenii care ar accepta ca odraslele lor să părăsească Moldova doar de dragul studiilor în străinate sunt în mai mare număr din mediul urban și din regiunea centrală a Republicii Moldova, pensionarii, cei ce dețin studii superioare și au un venit lunar de la 3 000 de lei la 10 000 de lei.

Părinții care le doresc copiilor săi minori să se stabilească permanent cu traiul în altă țară atunci când vor deveni maturi, sunt reprezentați într-o măsură mai mare de către cei ce locuiesc la oraș, în zona de centru al Moldovei, sunt divorțați și cei care dețin propria afacere.

Topul țărilor numite de părinți, unde aceștia își doresc ca urmașii lor să învețe este constituit din Marea Britanie, Franța, România, Italia, Rusia, Germania, SUA. Țările considerate de părinți drept cele care oferă oportunități de muncă mai bune sunt: Italia, Marea Britanie, Israel, Portugalia, SUA, Elveția, Franța. Părinții care își doresc ca în viitor copii lor să emigreze, au menționat că ar dori ca ei să se stabilească cu domiciliul peste hotare în țările: Rusia, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța, SUA, Italia.

Părerea părinților, ce au copii în vârstă < 16 ani, vizavi locul de trai al copiilor, %

În concluzie, indicii sondajului realizat de echipa Magenta Consulting cu privirea la numărul de părinți copiii cărora sunt plecați peste hotare temporar sau definitiv arată că numărul de părinți care duc dorul odraslelor lor crește odată cu înaintarea în vârstă ai moldovenilor. 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Vizualizări824 Share Tweet Plus