Marketing - o religie nouă pentru întreprinderile din Republica Moldova?

Noțiunile pentru marketing, promovare și publicitate le-ați mai auzit deja. Credeți că ține doar de domeniul afacerilor? Credeți că asta fac doar acei care au bugete imense și strategii de a cuceri piețe mari? Toată viața noastră e un marketing. Ar fi o pierdere enormă să neglijăm acest proces în afaceri.

Când ne prezentăm, spunem numele și prenumele nostru, ocupația și originea - ne promovăm imaginea. Notele mari, cunoștințele acumulate, calificarea pe care o deținem nu au niciun efect atât timp, cât nu știm să le vindem – să transmitem mesajul. Suntem ingenioși, încercăm să atragem atenția, să-l facem pe consumator să ne ia în considerare, iar pe concurent - să-l întrecem.

De activitățile de marketing țin cont puțin peste un sfert de companii

Echipa Magenta Consulting apreciază și explorează potențialul activităților de marketing. Astfel, am decis să aflăm ce atitudine au moldovenii antreprenori față de promovarea imaginii afacerilor lor. Așadar, Magenta a constatat că 7 din 10 antreprenori din Republica Moldova nu se promovează prin activități de marketing, publicitate și PR.

Pe locul doi se află companiile care angajează un specialist în marketing și promovare - 9%. Pe de altă parte, 5% din oamenii de afaceri dețin un departament de marketing în cadrul companiei sale, tot 5% sunt acei care externalizează sarcinile legate de PR și marketing, apelând la serviciile unei companii specializate în acest domeniu.

Alte 5% de antreprenori moldoveni au afirmat că activitățile de marketing sunt îndeplinite de un angajat cu funcție cumulată, care este responsabil de sarcinile de bază și de PR. Iar în cazul celor 4% de companii rămase, nu există o persoană anumită care ar răspunde de activitățile de publicitate și promovare, acestea fiind îndeplinite ocazional, de mai mulți angajați.

Promovarea întreprinderilor din RM prin activități de marketing, publicitate și PR, %

Departamente de marketing din investiții străine

Categoria întreprinderilor ce nu desfășoară activități de marketing este reprezentată de micro-întreprinderi (<9 angajați) și întreprinderile mici (<49 angajați),dat fiind faptul că numărul întreprinderilor micro și mici îl depășește pe cel al întreprinderilor mari. Alte caracteristici, care s-au conturat datorită influenței profilului companiilor în general, sunt: întreprinderi cu investiții de origine locală, importatori de bunuri în Republica Moldova și care activează în domeniul comerțului sau al serviciilor și consultanței. Aceste criterii reprezintă, la fel, o pondere mai mare printre cele 9% de întreprinderi care au angajat un specialist în domeniu pentru PR și marketing.

Un fapt interesant, descoperit de sondajul marca Magenta, arată că un departament întreg de marketing își pot permite mai des întreprinderile moldovenești care beneficiază de investiții străine. Agențiile specializate în marketing și publicitate sunt populare printre întreprinderile micro, cele mici, dar și cele mijlocii. De asemenea, în această categorie de companii, ponderea celor ce activează în baza investițiilor locale este pe primul loc.

Tot pe acest loc, conform criteriului care indică natura investițiilor, s-au plasat întreprinderile ce desemnează un angajat prin cumul, responsabil atât de sarcinile de bază, cât și de promovare. Modalitatea de a-și implica angajații în activitățile de marketing, în regim ocazional, are cea mai mare pondere printre micro-întreprinderi.

 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 402 de companii, cu o marjă de eroare de +/-4.88% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 10 august – 22 septembrie, 2016. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor telefonice.

Vizualizări3287 Share Tweet Plus