Magia se întâmplă după masă: ce parte a zilei ar dedica tinerii unui job în timpul studiilor

Tinerii și munca sau, mai bine zis, studenții și munca. Dacă ar fi să lucreze în timpul studiilor și ar putea alege, ar fi să o facă în a doua parte a zilei. O fi asta din cauza că majoritatea studenților au lecții în prima jumătate a zilei sau din cauza că vor să doarmă un pic mai mult diminețile?

Majoritatea ar alege să lucreze în a doua parte a zilei

Atunci când au fost întrebați câte ore ar fi gata să acorde lucrului în timpul studiilor, în medie, tinerii ar fi de acord să lucreze 4 ore pe zi. Mai mult, 63% dintre respondenți au spus că ar lucra în a doua parte a zilei, adică de la 13.00 la 18.00. Doar 4% din tineri au menționat că ar fi gata să lucreze toate 8 ore. 

Fig1: Care parte a zilei ați fi dispus să o alocați serviciului, dacă ați lucra în perioada în care faceți studiile? (un răspuns posibil)

Este interesant și faptul că tocmai 27% dintre respondenți nu au vrut sau nu au știut ce să răspundă la această întrebare. La o analiză mai detaliată, am constatat că atunci când persoanele au fost întrebate cât de bine cred că ar putea îmbina studiile cu munca astfel, încât să nu afecteze studiile, jumătate consideră că nu s-ar descurca (s-au ales note de până la 7, pe o scară de la 1 la 10, unde 1 înseamnă că nu ar putea îmbina deloc și 10 sigur ar putea îmbina). În acest caz, persoanele, fiind nesigure că ar reuși concomitent și cu studiile, și cu lucrul, au preferat să nu răspundă în ce parte a zilei ar alege să lucreze.

Care tineri ar alege să lucreze 8 ore pe zi?

Dintre toți respondenții, doar acei care fac universitatea la moment sau deja au absolvit au pledat pentru opțiunea de a lucra întreaga zi, însă puțini - 6% dintre cei care sunt la universitate la moment și 10% dintre cei care au absolvit - ar lucra 8 ore pe zi în timpul studiilor. Niciun respondent din celelalte categorii de studenți/tineri nu a ales opțiunea de 8 ore pe zi.

Un alt fapt interesant este că toți 100% dintre cei care sunt absolvenți de liceu au ales varianta de a lucra în a doua parte a zilei. Absolvenții universităților sunt, în general, cei mai hotărâți. Nu numai că nimeni nu a refuzat să răspundă la întrebare sau nu a știut ce să răspundă, dar părerile acestora s-au și împărțit destul de proporțional: 40% ar alege să lucreze în prima jumătate a zilei, iar 50% - în a doua.

Fig. 2: Disponibilitatea tinerilor de a aloca o anumită parte a zilei serviciului, dacă ar lucra în perioada în care își fac studiile. Crosstab: Nivelul studiilor la moment.

Cum au ales tinerii din orașe și cei din sate?

Cei din mediul rural preferă să lucreze în prima parte a zilei într-o proporție mai mare decât cei din mediul urban ( 8% dintre tinerii din mediul rural au ales această opțiune, comparativ cu doar 3% din tinerii din mediul urban). Însă, aceștia din urmă au ales într-o proporție mai mare să lucreze toate 8 ore pe zi (8% din tinerii din mediul urban au ales această variantă, comparativ cu doar 2% dintre tinerii din mediul rural). Acest fapt s-ar putea explica prin faptul că tinerii din orașe nu au atâtea treburi prin gospodărie pe lângă studii, așa ca acei din sate. După amiaza zilei oricum este preferată atât pentru cei din mediul urban, cât și pentru cei din mediul rural – însă pentru aceștia din urmă într-o proporție mai mare (67% dintre ei au ales opțiunea de a lucra după masă în timp ce-și fac studiile).

Tinerii sunt suficient de conștienți atunci când vine vorba de a lucra în timpul studiilor, puțini ar alege să lucreze 8 ore pe zi, ceea ce ar însemna să nu meargă la lecții și să studieze mai puțin pentru examene. Însă Moldova este țara în care o mare parte din părinți îi întrețin pe copii, chiar dacă aceștia au deja peste 18 ani. Ei își petrec tot timpul învățând sau distrându-se? Și oare cum le reușesc pe toate tinerii din alte țări, care lucrează de la vârsta de 15-16 ani?

Acest studiu a fost realizat de Magenta Consulting în parteneriat cu METRO Cash&Carry Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery. Metodologie: Rezultatele cercetării sunt reprezentative la nivel național în rândul populației de 18-25 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 4.8%, la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial pe 409 respondenți. Datele au fost colectate în perioada 9 - 18 iulie 2017, la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). 

 

 

Vizualizări230 Share Tweet Plus