Infografic: Cum sărbătoresc moldovenii Paștele

Se apropie încă o sărbătoare, urmează încă un weekend prelungit, ne așteaptă încă alte cheltuieli în plus. De fapt, sărbătorile sunt frumoase, nu numai pentru că reușim să ne odihnim și să mâncăm bunătăți, dar și pentru că acestea adună familiile împreună. Paștele, la rândul său, are un farmec aparte – acesta miroase a primăvară și semnifică nu doar învierea lui Isus, dar și a naturii.

În timp ce fiecare își are tradițiile și obiceiurie sale, este curios să afli cum serbează Paștele și alte familii din țară. Câți dintre moldoveni sărbătoresc Învierea și ce obiceiuri cinstesc în această zi? Câți dintre aceștia își jertfesc somnul pentru a avea bucate sfințite pe masă? Cum se sărbătorește Paștele în Moldova - acasă sau în ospeție? Citiți în continuare.

Aproape toți moldovenii sărbătoresc Paștele

Doar două persoane din 100 nu sărbătoresc Paștele, ne spune sondajul. Ca și în România, de altfel, moldovenii petrec sărbătorile Pascale într-o proporție de 98 la sută. În același timp, în SUA această zi se serbează de către 84% dintre americani – și doar jumătate dintre aceștia merg la biserică.

9 din 10 moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate – în fiecare an, pe când 4% nu au acest obicei deloc. Tinerii, dar și persoanele care dețin o funcție de conducere, merg la sfințit pasca mai rar: 15% dintre persoanele cu vârsta de până la 25 de ani și 14% dintre acei care au funcție de director sau manager merg la sfințit o dată la 2-3 ani și mai rar. Per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.

Cine merge la sfințit pasca?

Cine își jertfește somnul ca să meargă la sfințit bucatele dis-de-dimineață? Aproape jumătate – 45% dintre moldoveni spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural. Putem spune că persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare. Doar 22% dintre acei care dorm cu câteva ore mai puțin, pentru a avea bucate sfințite, au vârsta de până la 30 de ani.

Pentru o zecime dintre respondenți, copiii merg la biserică să sfințească bucatele și tot atâția au menționat că partenerul de viață merge. În timp ce doar 16% dintre bărbați spun că soția merge la biserică în dimineața Învierii, de 5 ori mai puține femei spun același lucru despre partenerii săi.

Cu toate că Paștele se consideră o sărbătoare de familie, câțiva respondenți au menționat că merg la sfințit pasca cu prietenii, o mare parte dintre aceștia fiind celibatari.

Paștele îl petrecem acasă cu familia

Se spune că de sărbători nicăieri nu-i mai bine ca acasă, fapt pe care ni-l confirmă și sondajul. 87% dintre moldoveni sărbătoresc Paștele acasă – cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11 la sută merg la țară sau în ospeție. Cei care nu stau acasă de Paște sunt în mare parte din mediul urban (41% sunt din Chișinău), iar ¾ au vârsta de până la 50 de ani.

Pe de altă parte, 69% dintre persoanele care sărbătoresc acasă sunt din sat. O mare parte (61%) nu au copii minori la întreținere – deci, au mai multă energie pentru a face pregătirile necesare.

Mâncăm sfințit și ciocnim ouă

În timp ce în Statele Unite tradițiile pascale constau în dăruirea coșurilor cu dulciuri sau a iepurilor din ciocolată și în „vânătorile de ouă”, multe dintre obiceiurile de Paște de la noi sunt legate de mâncare. În primul rând, mâncăm sfințit de dimineață, apoi ciocnim ouăle la masa de sărbătoare – și nu vorbim aici despre cum începe diminica de Paște pentru un moldovean tipic. Acestea sunt două cele mai des menționate obiceiuri pascale în Moldova. În top se mai află spălatul feței de dimineață cu ouă roșii, mersul la biserică pentru a sfinți bucatele, dar și participarea la slujba din noaptea Învierii – menționată de către 61% dintre respondenți. 62% obișnuiesc să coacă pască sau cozonac în familie și tot atâția – să aducă lumină sfântă în casă. Cu toate că este un obicei mai puțin întâlnit, 19% dintre respondenți au spus că în ziua de Paște obișnuiesc să iasă la natură sau la un picnic. Majoritatea dintre aceștia au vârsta de până la 50 de ani și sunt din mediu rural.

Fiecare sărbătorește în felul său, important e să se simtă bine și împlinit. Paștele este o sărbătoare de suflet și o oportunitate de a te conecta cu cei dragi, așa că vă dorim să aveți sărbătoarea pe care v-o cere inima – cu sau fără ouă roșii. Să știți, însă, că o bătălie de ciocnire a ouălor chiar este veselă, mai ales dacă ieși învingător.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 420 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 5%Datele au fost colectate în perioad26 Martie – 15 Aprilie 2019 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).  

Vizualizări1820 Share Tweet Plus