Infografic: Cine citește presă scrisă în Moldova?

Chiar dacă mai puțini dintre noi fac acest lucru, cititul de ziare pare a fi un ritual foarte plăcut: dimineața, când soarele abia răsare, îți pui ochelarii pe nas, ții cafeaua în mâna dreaptă și ziarul în mâna stângă. Știi că ziua a început reușit – cu o mixare de miros de cafea, hârtie reciclată și cerneală.

În Moldova, acei care încă mai citesc ziare în format tipărit nu sunt mulți la număr, iar persoanele care citesc reviste autohtone – încă și mai puține sunt. Motivele pot fi mai multe – trecem cu încetul pe mediul online, conținutul nu prezintă interes pentru cititori sau poate trebuie să depui prea mult efort ca să ai acces cu regularitate la un ziar tipărit? În acest articol vom afla cine citește presa scrisă și ce fel de presă se citește sistematic în Moldova.

Ziarele tipărite sunt citite cu regularitate de 1 din 3 moldoveni

În timp ce în Moldova fraza „tipăriturile sunt pe cale de dispariție” își găsește justificare, lucrurile se prezintă un pic altfel în alte țări. De exemplu, 51% dintre americani citesc lunar ziare exclusiv tipărite – iar ¾ dintre ei au vârsta de peste 35 de ani. La noi, doar 1/3 afirmă că citesc ziare în varianta fizică lunar și mai des. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din mediu rural al țării și au vârsta de peste 46 de ani. Am observat că jumătate dintre cititorii de ziare sunt pensionari și șomeri – citește ziare acel care are mai mult timp liber. Femeile, de asemenea, citesc ziare într-o proporție mai mare decât bărbații.

Din topul celor mai frecvent accesate portaluri online din Moldova, am înțeles că ne interesează anunțurile - fie de vânzare, fie de cumpărare – în fruntea topului site-urilor accesate săptămânal mai des este prezent 999.md. Clasamentul celor mai lecturate ziare tipărite ne spune același lucru - Makler este citit de către cei mai mulți respondenți. Pe când Jurnal de Chișinău pe mediul online (jurnal.md) este în fruntea topului de portaluri de știri accesate cu regularitate, în format tipărit, ziarul nu este atât de popular. În schimb, Комсомольская Правда și Аргументы и Факты în varianta fizică se bucură de mult mai mulți cititori decât variantele digitale.

Revistele autohtone se citesc și mai puțin decât ziarele

Revistele autohtone sunt citite cu regularitate (fiecare număr sau fiecare al doilea număr) doar de 1 din 10 moldoveni. Și dacă radio este ascultat într-o proporție mai mare de către bărbați, atunci marea majoritate a celor care citesc reviste sunt femei și locuiesc în mediul rural. Și persoanele tinere citesc reviste mai puțin – doar 23% dintre cititori au vârsta de până la 35 de ani. 1/3 dintre cititorii de reviste sunt specialiști și muncitori calificați. Pensionarii și șomerii, ca și la distribuția pe ziare, reprezintă aproape jumătate dintre persoanele care citesc reviste autohtone. Înțelegând faptul că revistele nu se prea citesc de tineri sau de specialiști calificați – este interesant cât de relevantă este publicitatea din revistele de la noi pentru acei care le citesc? Sunt oare interesați pensionarii, șomerii sau persoanele de la sat de produsele scumpe, care sunt prezentate în multe din revistele autohtone?

Atunci când au fost întrebați despre ce reviste autohtone cunosc, cei mai mulți respondenți au menționat VIP Magazin (36%), însă această revistă nu este citită cu regularitate în aceeași măsură. Cea mai citită revistă s-a dovedit a fi Agricultura Moldovei – suntem o țară agrară, totuși. Aquarelle și Florile Dalbe reprezintă locul 2 și 3 în topul celor mai citite reviste.

Revista Agricultura Moldovei este citită în aceeași măsură de către bărbați și femei, pe când Aquarelle și Florile Dalbe sunt lecturate cu preponderență de femei. Așa cum Florile Dalbe este o revistă pentru copii și adolescenți, am observat că cei mai mulți dintre cititori au vârsta de 46 ani +,  persoane care cel mai probabil sunt părinți și citesc revista împreună cu copiii. Agricultura Moldovei și Florile Dalbe se citesc aproape în aceeași măsură în mediul rural și urban, pe când Aquarelle se citește mai mult la oraș.

Este adevărat că în Moldova presa scrisă se lecturează într-o proporție mai mică. Cel puțin din filmele americane, ne putem da seama că un motiv de ce în State presa scrisă se citește mai mult decât la noi este modul în care ziare ajung la populație – în fiecare dimineață, un adolescent pe bicicletă aruncă ziare din mers pe la case. În SUA, cel mai des, distribuirea este gestionată direct de redacția ziarului, pe când la noi de aceasta se ocupă angajații oficiilor poștale. Însă dacă o altă organizare a distribuției de presă scrisă  în Moldova ar influența cumva ponderea persoanelor care citesc ziare cu regularitate – aceasta nu o putem ști cu siguranță. Rămâne doar de încercat.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), pe un eșantion de 1138 de persoane, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și o marjă de eroare de ±2.5%. Pentru această cercetare s-a utilizat metoda Day After Recall (DAR), iar datele au fost colectate cu ajutorul tabletelor prin metoda CAPI (interviu față în față). Perioada de colectare: 17 Octombrie – 11 Noiembrie 2018.

Vizualizări1129 Share Tweet Plus