Infografic: Ce vor femeile din Moldova în ziua de 8 Martie

Se pare că, în ajunul sărbătorilor, lumea se mobilizează – așa ca și în aceste zile, înainte de 8 Martie. Agenții comerciali încearcă să-ți vândă cadouri pentru cei dragi, cineva îți spune să nu aștepți daruri de la nimeni și să-ți cumperi singură ceva - #răsfață-te și #eștifrumoasă. Toți se grăbesc, toți vor să impresioneze.

Cu toate acestea, să știți că femeile din Moldova nu cer multe de 8 Martie – în timp ce majoritatea își doresc flori, o bună parte dintre ele s-ar mulțumi și cu un cuvânt frumos, un gest de atenție sau cu aceeași mult râvnită sănătate.

Cum se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii în Moldova – le-am întrebat și pe femei, i-am întrebat și pe bărbați. Am descoperit date care v-ar putea ajuta, dacă sunteți în căutare de cadouri pentru femeile dragi. Unele informații i-ar putea inspira și pe acei care vând flori sau lucruri care se pot dărui de 8 Martie.

Cine gătește cina de 8 Martie?

Cele mai multe femei sărbătoresc 8 Martie acasă, iar cina o gătesc împreună cu soțul sau familia. Cu toate că se afirmă că în această zi bărbatul ar trebui să facă toate treburile casnice – doar 3 la sută dintre femei au spus că soțul/iubitul pregătește cina, iar 16% dintre femei susțin că ele fac acest lucru fără ajutorul cuiva. 5% dintre femei nu sărbătoresc 8 Martie, majoritatea dintre acestea având vârsta de peste 50 de ani și fiind din mediul rural.

Femeile preferă să primească cadouri mai des și vor să fie surprinse

Aproape 9 din 10 femei preferă mai degrabă surprizele decât să sugereze un cadou. Femeile care obișnuiesc să ofere indicii ce cadou și-ar dori se pare că sunt și cele mai încrezătoare, după cum ne spun datele: 1/3 din ele au venituri de peste 5000 MDL lunar, 40% au studii superioare și 78% au vârsta de peste 30 de ani.

Atât jumătate dintre femeile intervievate, cât și jumătate dintre bărbați au spus că preferă să primească (în cazul bărbaților să ofere) cadouri mai puțin scumpe și, mai des, în defavoarea cadourilor mai valoroase, dar mai rare - doar 20% dintre bărbați și 2 din 10 femei aleg astfel de daruri. O parte din bărbați au menționat că, fie nu oferă cadouri, fie dăruiesc ceea ce le permite buzunarul.

Vrem flori, un gest de atenție și cuvinte frumoase

Conform rezultatelor sondajului, pare că este ușor să o faci fericită pe femeia din Moldova – jumătate dintre participantele la studiu își doresc pur și simplu flori de 8 Martie – rezultat ce corespunde și cu răspunsurile bărbaților. 56% dintre aceștia spun că asta și planifică să dăruiască. O bună parte dintre femei sunt modeste – acestea au menționat ca le-ar plăcea orice tip de cadou, orice gest de atenție, cuvinte frumoase sau că, pur și simplu, și-ar dori sănătate. La 10% dintre femei le-ar plăcea să primească o călătorie/vacanță în dar, în timp ce doar 2% dintre bărbați spun că au de gând să ofere un astfel de cadou. În schimb, bărbații au menționat că planifică să dăruiască bijuterii într-o proporție mai mare decât femeile care au afirmat că și-ar dori acest lucru. Ceea ce vedem în filme nu este atât de actual pentru femeile de la noi? O parte dintre bărbați au afirmat că planifică să dăruiască parfumuri, bani sau, pur și simplu, un gest de atenție, un cuvânt frumos sau un sărut.

Trandafiri și lalele de 8 Martie

La capitolul flori, gusturile bărbaților și ale femeilor coincid. Florile preferate sunt trandafirii – bărbații aleg să-i dăruiască într-o proporție un pic mai mare decât femeile vor să-i primească. Trandafirii sunt în topul preferințelor pentru jumătate dintre respondenți. Și lalele ocupă un loc de frunte – o pătrime dintre bărbați și tot atâtea femei afirmă că preferă să le dăruiască/primească de 8 Martie. 11% dintre femei și-ar dori crizanteme și o bună parte spun că le-ar plăcea să primească orice tip de flori. Bărbaților le place să dăruiască crizanteme într-o proporție mai mică (7% au menționat aceste flori), unii au spus că ar dărui ghiocei, iar câțiva bărbați au recunoscut că nu dăruiesc flori.

Revenim la titlul de la care am început - ce vor femeile din Moldova în ziua de 8 Martie? Oricât de firesc ar părea, însă florile și cadourile în această zi sunt doar un bonus. Toate femeile, din Moldova și din toată lumea, își doresc să fie tratate de la egal la egal, să li se respecte drepturile și să fie sănătoase, ele și cei apropriați. Vă dorim așa să fie, de 8 Martie și în fiecare zi!

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 466 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 4%.  Datele au fost colectate în perioada 13 – 28 Februarie 2019 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Vizualizări1243 Share Tweet Plus