Fumatul în locurile publice – pro sau contra

Lege antifumat în Moldova avem încă din 2007. Dar cât de bine se respectă aceasta?

Legea nr. 278 din 14.12.2007 cu privire la tutun și articolele din tutun interzice fumatul în spațiile publice închise. La acestea se referă:

  • instituțiile de stat
  • cinematografele
  • teatrele
  • circurile
  • sălile de concerte
  • sălile de expoziții
  • muzeele
  • bibliotecile
  • sălile de așteptare
  • autogările
  • aerogările
  • gările feroviare
  • stațiile de transport public
  • zonele de agreement și cele de odihnă.

În privința barurilor, restaurantelor, discotecilor și altor localuri cu destinație similară, se impune separarea spațiilor  cu inscripții „Zonă pentru fumători„ și „Zonă pentru nefumători„ dar și asigurarea ca aerul poluat să nu pătrundă în spațiul pentru nefumători.

Se respectă oare însă aceste restricții? Studiul Magenta Consulting arată că fiecare a 3-a persoană care a călătorit cu microbuzul în ultima lună a fost expusă la fumul de țigară. 79% din călători au văzut fumându-se în tren. Iar dintre pasagerii autobuzelor și troleibuzelor fiecare al 5-lea a devenit involuntar fumător pasiv.

Cât despre localuri, deși separarea pe zone pentru fumători și nefumători este respectată, de cele mai multe ori fumul circulă liber în ambele.  Primii pe care 9 din 10 respondenți îi nominalizează ca fiind expuși la un mediu nociv de muncă și foarte grav pentru sănătate sunt barmanii și chelnerii. Într-adevăr, unele studii internaționale relevă faptul că nivelul de nicotină depistat în organismul acestui tip de lucrători, chiar și în calitate de fumători pasivi este mai mare cu circa 6%. Iar în unele localuri aerul este mai poluat decât pe stradă.

77% din participanții la sondajul Magenta și-au manifestat dorința să-și petreacă timpul într-un local în care nu se fumează. Afirmația este și mai valabilă pentru perioada iernii, când vizitatorii ies din baruri și cafenele nu doar cu plămânii, dar și hainele îmbâcsite de mirosul urât de fum.

Ponderea fumătorilor care sunt de acord sau nu cu introducerea legii ce ar interzice fumatul în restaurante, cafenele şi baruri, %

Ba mai mult, 87% cred că este necesară înaintarea unei legi care să interzică totalmente fumatul în spațiile publice închise și la locurile de muncă. Iar partea și mai interesantă e că marea majoritate ar susține și chiar și-ar da votul pentru persoana din conducere sau partidul politic, care ar veni cu o astfel de inițiativă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății fumatul pasiv este la fel de periculos ca și cel activ, cauzând cancer pulmonar, probleme cardiovasculare, bronșită sau astm. În Moldova, bolile pulmonare se situează pe locul 4 din cele 50 de maladii ce provoacă decesul, cu 3.25% din cazuri, arată datele OMS din aprilie 2011. Primul loc este ocupat de bolile cardiovasculare (38,11%).

Sondajul Magenta Consulting a fost efectuat la comanda Centrului PAS pe un eșantion de 1200 de respondenți, dintre care 60% nu au fumat niciodată, 15% au renunțat, 5% fumează uneori, iar 1% s-au lăsat, dar își mai aprind uneori o țigară. Dintre cei care fumează, cei mai mulți (81%) sunt din mediul rural și fac parte din categoria celor cărora banii nu le ajung nici pentru mâncare.

Prima țară din Europa care a interzis în 2004 fumatul în locurile publice a fost Irlanda. Aici spațiile pentru fumători sunt amenajate în afara localurilor. Ultima care a adoptat măsuri legislative restrictive în privința fumatului a fost Rusia, în 2012.  Bhutan este unica  țară din lume în care cultivarea, producerea și vânzarea tutunului este complet interzisă. Iar Brazilia este statul în care din 2012 s-a introdus prohibiție la tutunul cu arome, inclusiv cel mentolat.

____________________________________________

Alte surse:

http://www.worldlifeexpectancy.com/country-health-profile/moldova

http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_ban

Vizualizări427 Share Tweet Plus