Diploma mai întâi, profesia s-a vedea. Valabil și pentru tinerii de azi?

Acest articol face parte dintr-o serie de materiale despre nivelul de interes al tinerilor față de angajarea în câmpul muncii.

Majoritatea tinerilor planifică să lucreze conform specialității învățate – 63% dintre respondenți, încă 14% deja lucrează pe specialitate. Cu toate acestea, este interesant că tinerii care au finalizat studiile și la moment doar lucrează sunt cei mai nesiguri în privința domeniului în care își doresc o carieră – practic, fiecare al cincilea deja lucrează sau planifică să lucreze în alt domeniu decât cel care îl au scris în diploma.

Cei care se angajează încă în timpul studiilor, își îndrăgesc mai mult profesia

Persoanele care lucrează și învață în același timp par a fi cele mai sigure de domeniul ales – oare putem spune că ocupația în timpul studiilor îi motivează pe tineri să aprecieze domeniul ales și mai tare? Atunci, oferim un sfat pentru tineri – încercați să vă angajați din primii ani de facultate și aceasta o să vă ajute să îndrăgiți profesia aleasă și mai mult.

Intenția de a lucra conform profesiei în funcție de ocupația curentă a tânărului, %

În cazul căror facultăți se observă cea mai mare ezitare de a lucra în domeniu? Se pare că pedagogii sunt cei mai nesiguri că vor avea o carieră care va corespunde diplomei (38%). Oare ar fi aceasta indicator al faptului că acei care își doresc o diplomă, dar nu neapărat o carieră, aleg pedagogie?

Cea mai mare cotă a persoanelor care deja lucrează conform specialității se înregistrează în domeniul ”finanțe și contabilitate” (25%) și în domeniul studiilor profesionale (26%). Este interesant că în cazul medicilor și viitorilor medici, rata celor care stau pe gânduri este neobservabilă – probabil investiția în studii este mult prea mare pentru ca absolventul după 7 sau 10 ani de studii să decidă să se facă specialist IT sau contabil .

Intenția de a lucra conform specialității în funcție de domeniul în care tânărul și-a făcut studiile, %

*În acest grafic nu sunt prezentate profesiile pentru care în sondaj au fost mai puțin de 10 respondenți. Acest grafic trebuie analizat cu atenție, deoarece numărul de respondenți în fiecare categorie este sub 30 de persoane, ceea ce se consideră eșantion mic.

Salariul mic? La revedere lucru conform specialității

Cel mai deranjant aspect care îi face pe tineri să-și schimbe traseul de carieră este salariul mic, menționat de către 43% dintre acele persoane care nu planifică să lucreze conform diplomei. Este interesant că acest motiv este în primul rând valabil pentru bărbați – 50% (cu 17 p.p. mai mult decât în cazul femeilor). Probabil, bărbații, pornind de la normele sociale, tind să fie mai pragmatici, în timp ce femeile pot să-și permită un loc de muncă ce va fi mai curând un hobby decât o sursă de bani.

Motive din care tinerii nu planifică să lucreze conform specialității, N=47, %

În articolul care urmează vă vom povesti despre tinerii care combină studiile cu munca și acei tineri care nici nu învață și nici nu lucrează. Vă invităm să urmăriți publicațiile noastre din fiecare marți!

Acest studiu a fost realizat de Magenta Consulting în parteneriat cu METRO Cash&Carry Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery.

Metodologie: Rezultatele cercetării sunt reprezentative la nivel național, în rândul populației de 18-25 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 4.8%, la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial pe 409 respondenți. Datele au fost colectate în perioada 9 - 18 iulie 2017, la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

 

Vizualizări802 Share Tweet Plus