Despre moldovenii anului 2014

Ce mâncăm

Ceai și tartine, dulciuri sau cereale la micul dejun. 70% din respondenții sondajului Magenta Consulting au spus că la micul dejun  obișnuiesc să bea anume ceai. Cafeaua la noi, se pare, este băutură pentru oficiu, fiind preferata celor de vârsta 31-40 de ani. Ce servim la ceai? În continuare tartine. Acest fel de mâncare este opțiunea nr. 1 pentru 22% din respondenții sondajului. Pentru că sunt și consistente, tartinele sunt preferate mai ales de bărbați. Iar alături de dulciuri - biscuiți, bomboane și gem – care ocupă locul 2 în topul mâncărurilor pentru micul dejun, sandwich-urile reprezintă gustările bune de luat la pachet pentru tinerii de 16-21 de ani.

Ce bem

Anual, consumăm 27,2 litri de apă carbohidrogazoasă per capita, în timp ce suc doar 6-7 litri. .Din băuturile alcoolice preferăm vinul, numărul consumatorilor a crescut față de 2012 cu 10 puncte procentuale, în defavoarea berii, care e pe locul 2. În 2014 moldovenii au băut mai puțin ca acum 2 ani. Numărul mediu de doze a scăzut de la 3 la 2,2.  Fiind vorba despre vicii, în anul trecut Magenta Consulting a mai constatat că numărul nefumătorilor a crescut cu 2.2 puncte procentuale. În schimb, fumătorii fumează și mai mult ca acum 2 ani – aproape 18 țigări pe zi.

Despre alte vicii

41% din moldoveni aruncă gunoi în stradă. 2% din respondenții sondajului Magenta Consulting recunosc că li se întâmplă să o facă deseori, pentru că așa le este obiceiul. 10% lasă voit să le pice din mâini ambalajele și alte resturi atunci când nu au vreun tomberon prin preajmă. 9% consideră că nu aruncă nici rar, nici des, ceea ce nu e nici rău, nici bine. Iar 20% spun că li se mai întâmplă, dar numai uneori. Mai neglijenți în această privință sunt, de regulă bărbații. Dar 80% sunt gata să-și cumpere pungi textile pentru a nu mai folosi pungi de unică folosință.

Cum iubim

 49% din respondenți sărbătoresc dragostea pe 14 februarie. Doar 3% oferă un cadou persoanei iubite exclusiv de Dragobete. Există însă 15% care își fac o zi specială din ambele sărbători. Cadourile cele mai populare – felicitări cu mesaj romantic, trandafiri, ciocolată, cină la restaurant.

După ce se căsătoresc, dragostea și grija moldovenilor se manifestă prin mai multe discuții la telefon. 46% din respondenții sondajului Magenta Consulting își sună cel mai des soții sau soțiile și copiii.

Cei mai fericiți

Sunt moldovenii care poartă ceas. Din simplu motiv că au bani pentru el. Bărbații de la Bălți, conform sondajului Magenta Consulting, poartă mereu ceas de mână, probabil și din cauza că aceasta indică asupra statutului. Tot ei, alături de cei din Chișinău nu cred ce spun horoscoapele. 71% din moldoveni nu poartă ceas. Din cauza că au telefon mobil, se pare. Iar la horoscoape, des sau uneori, sunt atenți 59%. Cel mai frecvent – divorțații, văduvii și concubinii.

Cum ne odihnim

Cei mai mulți moldoveni, aproape 60% îți iau vacanță o data pe an. Preferăm aproape în egală măsură, stilul de odihnă pasiv, cât și cel activ. Iar ca destinații turistice alegem Ucraina, Bulgaria și Turcia.

Cum ne salutăm

Strânsul mâinii (67%) și salutul verbal (54%), cele mai răspândite forme de spune cuiva bună ziua. Cu femeile se dă mai rar mâna. Iar pupicii și îmbărișările sunt practicate la întâlnire de mai puțin de 30% din respondenți.

Ce ținem la casă

Preferăm animalele folositoare – 67% au acasă câini și doar 47% pisici. Dar și dintre acestea, 61% din motani trăiesc la casă, probabil, pentru că trebuie să prindă șoareci 

VIDEO