Ce shimbări poate aduce pandemia de Covid-19

Crizele mondiale majore au efecte și aduc cu sine schimbări care nu neapărat sunt temporare. Se consideră că ciuma din secolul al XIV-lea din Europa a condus la abolirea feudalismului, iobăgiei și a schimbului de putere din cauza resurselor umane insuficiente.

Femeile devin o forță de muncă majoră în al II-lea Război Mondial, suplinind lipsa bărbaților care luptau pe fronturi. Tot atunci se inovează și se observă o dezvoltare accelerată în comercializarea motorului și cabinelor presurizate pentru aeronave, elicoptere; se remarcă o creștere  în domeniile tehnologiei atomice, a calculatoarelor, cauciucului sintetic, rachetei, radarului și a penicilinei etc. Consecințele acestor inovații ne-au marcat și le trăim și până astăzi.

După atacul din 11 septembrie 2001, s-au introdus noi măsuri de securitate în aeroporturi și s-au adoptat politici mult mai stricte. Transportul aerian a revenit pe deplin la activitatea sa abia după 15 luni de la atac.

Iar epidemia de SARS din 2003 a avut ca efect creșterea comerțului online și apariția giganților web, precum Alibaba. 

Specialiștii internaționali, și noi cei de la Magenta, încercăm să prezicem care ar putea fi urmările pandemiei de Covid-19 și cum ar putea acestea să ne schimbe viața pentru totdeauna.

Pentru că majoritatea afacerilor și-au închis ușile, iar unele și-au trimis angajații pentru a lucra în siguranță de acasă, mediul on-line a devenit pentru mulți spațiul de întâlniri cu familia, prietenii, dar și de a contacta cu clienții și colegii. Noi, cei de la Magenta, am realizat un focus grup online, pentru a afla de la locuitorii capitalei cum se descurcă ei pe timp de pandemie, dar și dacă se regăsesc în tendințele globale.

Am selectat 7 participanți:

§  Angajați de birou care s-au autoizolat în casă;

§  Locuitori ai capitalei;

§  Vârsta cuprinsă între 25-45 de ani;

§  43% femei și 57% bărbați;

§  Vorbitori de limba română;

§  2/3 persoane care au în gospodărie copii sub 16 ani.

Lucru la distanță

Angajații de oficiu trec printr-un experiment global de lucru la distanță. Multe companii ar putea prelua această practică pentru a economisi din spațiu de chirie, pentru a oferi angajaților flexibilitate, pentru a putea angaja mai multe mame cu copii care stau acasă sau persoane cu dizabilități.

Participanții la focus grup au enumerat și unele dezavantaje ale muncii de acasă, precum problemele de concentrare asupra activităților, mai multe distrageri, lipsa lucrului în echipă, motivație scăzută.

Oportunități

La nivel global, dar și local, se testează și se dezvoltă conceptul de colaborare digitală prin instrumente online, cum ar fi Zoom, Skype, Google Hangouts etc. Majoritatea școlilor, dar și o parte bună din grădinițe fac lecții și teme pentru acasă online. Apare necesitatea și, respectiv, oportunitatea de a inova acest domeniu, inclusiv implicarea unor companii care ar crea mobilier ajustat pentru spații de lucru acasă sau alte necesități adaptabile. De asemenea, este inevitabilă promovarea unor politici noi fiscale și de asigurare a lucrătorilor temporari.

Comerțul online

Mai puțin de 20% dintre moldoveni în 2019 cumpărau produse nealimentare de pe online. Suntem curioși să vedem care ar fi rata de moldoveni care au trecut pe online pe timp de pandemie și vor continua să facă acest lucru datorită comodității acestui serviciului.

Oportunități

Multe companii locale s-au adaptat și oferă posibilitatea de a comanda online, cu livrare rapidă, achitare cash sau card. Considerăm că, după pandemie, această tendință va continua și va crește numărul de companii care își vor vinde produsele exclusiv online, mai ales în domeniul produselor de primă necesitate.

Participanții focus grupului totuși merg fizic la magazin, dar o fac 1-2 pe săptămână sau chiar mai rar.

 

Timp petrecut cu familia

Legăturile familiale sunt supuse unor încercări de rezistență. Pe când unii savurează timpul petrecut alături de cei dragi, în multe țări violența în familie a crescut considerabil.

Participanții focus grupului care au copii întrunesc probleme cel mai des. Copiii nu merg la școală sau la grădiniță, se plictisesc, părinții trebuie să depună efort să le explice de ce trebuie să stea acasă, în plus, să petreacă mai mult timp cu aceștia, deși ar avea activități care țin de serviciu.

Oportunități

Afaceri care cresc pe seama faptului că petrecem mai mult timp acasă pot fi cele din domeniul de divertisment, jocuri pe calculator sau jocuri de societate pentru toată familia, e-learning, cărți online, livrări de mâncare sau ingrediente, produse de igienă, medicamente sau alte produse necesare. 

 

Siguranța financiară

Siguranța financiară creează cea mai mare anxietate. Din cauza pierderii serviciului, a șomajului tehnic sau, pur și simplu, a întârzierii salariului, mulți oameni s-au trezit fără economii, dar cu credite și alte cheltuieli care trebuie acoperite lunar.

Aproape toți respondenții focus grupului au afirmat că trăiesc doar din salariu. Majoritatea au economii pentru încă o lună, iar câțiva au menționat că au îndeajuns doar pentru câteva luni.

Considerăm că consumerismul va scădea atât pe timp de pandemie, cât și după. Oamenilor le va fi frică să mai rămână fără economii și/sau să cheltuie pe lucruri care nu sunt neapărat de primă necesitate. Mulți, nici după pandemie, nu vor pleca în vacanțe, pentru că banii pentru vacanță sau au fost folosiți pentru situația creată, sau vor fi puși la economii.

Oportunități

Se presupune că astfel ar putea crește turismul local. Majoritatea oricum își va dori ieșiri, măcar cât de scurte, care nu sunt departe și nu implică cheltuieli financiare majore sau zboruri cu avionul. 

Sistemul medical

Cel mai mare prejudiciu îl are totuși sistemul medical, care este total nepregătit pentru o astfel de situație. Cele mai mari reforme ar trebui realizate aici, pentru a evita ulterioare situații de criză. Mai mult decât atât, inovațiile sunt necesare pentru a crea tehnologii de testări în masă, vaccinuri, aplicații de colectare a datelor cu referire la sănătate a populației, tracking, dar și de a dezvolta mai mult utilizarea telemedicinii, cu aplicații și tehnologii create special pentru acest domeniu. 

Din punctul de vedere al sistemului medical, respondenții cred că se vor produce schimbări și speră că pandemia va influența sistemul medical ca acesta să fie pregătit suficient pentru a exclude lipsa echipamentului medical și al celui de protecție.

 

 

 

 

Vizualizări327 Share Tweet Plus