Back to school – cum se pregătesc chișinăuienii de un nou an școlar?

Sfârșit de august – stres pentru părinți, stres și pentru copiii care merg la școală în toamnă. Vacanța se încheie, au loc pregătirile pentru un an nou școlar, mâneci suflecate și bani scoși din buzunar. În schimb, comercianții au de câștigat, iar alături de ei – băncile și companiile de creditare, care oferă împrumuturi.

Pentru aceste organizații am și pregătit niște date interesante, care le vor ajuta să gestioneze mai eficient resursele departamentului de marketing în această perioadă. Cât cheltuie locuitorii capitalei pentru un nou an școlar? Cine și ce cumpără mai mult? Citiți în continuare.

Audiența - țintă: cei care își trimit copiii la școală anul acesta

Dacă îți cunoști consumatorul, știi unde să-ți țintești eforturile de marketing. 21% dintre chișinăuieni au în familie copii care vor merge la școală în acest septembrie. Aproape jumătate dintre aceștia au studii superioare, fiecare al treilea câștigă 10 și 15 mii de lei lunar, iar 51 la sută fac o muncă calificată – sunt specialiști sau muncitori calificați într-un anumit domeniu. Șase din zece respondenții care-și pregătesc copii pentru un nou an școlar sunt femei, de obicei, anume acestea se ocupă cel mai des de cumpărăturile pentru copii. O mare parte sunt adulți și cu familii: 43% au vârsta între 36 și 45 de ani și 78 la sută sunt căsătoriți sau trăiesc în concubinaj.

Hainele noi și rechizitele școlare - în topul listei de cumpărături

Nouă din zece locuitori ai capitalei planifică să cumpere ținute noi (haine, încălțăminte) copiilor care vor merge la școală în septembrie. Tot atâția vor cumpăra rechizite școlare. Cu un ghiozdan se vor înnoi copiii a 66% dintre respondenți, iar mai mult de jumătate vor cumpăra cadouri sau flori pentru profesori. Datele internaționale arată că și în SUA, în 2019, rechizitele școlare (94%) și hainele (92%) vor fi cumpărate în cea mai mare măsură în timpul pregătirilor de școală. La capitolul gadgeturi și electronice, se vede că americanii sunt cu un pas înaintea noastră – mai mult de jumătate dintre aceștia vor cumpăra electronice pentru copiii care vor merge la școală în toamnă – de trei ori mai mulți decât la noi. Moldovenii au de gând să procure gadgeturi pentru școlarii din familie într-o proporție de 16 la sută.

Ce sumă vor scoate locuitorii capitalei din buzunare pentru pregătirile de școală?

45% dintre familiile din Chișinău vor cheltui între 1000 și 3000 de lei doar pentru a-și îmbrăca copiii de școală. Doi din zece vor folosi peste 4000 de lei pentru hainele și încălțămintea copiilor, și doar 8 la sută – mai puțin de 1000 de lei. Cum și era de așteptat, familiile cu venituri mai mari planifică să cheltuiască mai mult pentru ținute noi de școală – 35% dintre acei cu venituri între 10 și 15 mii de lei vor cheltui mai mult de 3000 de lei cu această ocazie.

Pentru rechizitele școlare chișinăuienii vor plăti între 500 și 1000 de lei – așa au declarat 45% dintre respondenții în cauză. În același timp, cifrele de peste ocean spun că, în SUA, o familie planifică să cheltuiască mult mai mult decât moldovenii pentru a-și pregăti copiii de școală în acest an – în medie, $696, ceea ce este echivalent cu aproximativ 12 235 de lei.

Septembrie pune Chișinăul în mișcare. Da, majoritatea revine de prin concedii și de pe la țară, și, da, orașul devine mai aglomerat, troleibuzele - mai încărcate și străzile - cu mai mult trafic. În același timp, nu stăm pe loc. Banii se împrumută, banii se cheltuiesc, banii circulă și economia are doar de câștigat. Iar acelor care contribuie activ la pregătirile de un nou an școlar – vă dorim succese!

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 951 de persoane, cu vârsta de 18+, locuitori ai capitalei, cu o marjă de eroare de +/- 3%. Datele au fost colectate în perioada iulie – august 2019 prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing).

Vizualizări246 Share Tweet Plus