ADEPȚII UE VS. UV

Pentru unii, Uniunea Europeană înseamnă călătorii fără cozi rușinoase după vize, Angela Merkel și, poate, noi locuri de muncă acasă. Uniunea Vamală din această tabără e văzută ca stagnare în favoarea celui mai puternic. Pentru alții - invers. UE este teama de unire cu România, iar UV - Putin și posibilitatea de a vedea din nou Uniunea Sovietică înfloritoare. Faptul că în Moldova suntem ca număr cât alții într-un oraș, nu ne-a ferit de segregare. Aici, prototipurile adepților proeuropeni în raport cu cei provamali rezultate din cea mai recentă cercetare Magenta Consulting.

*****

Pe timpul colhozurilor la țară era bine. Toți aveau de lucru și salarii. Copiii mergeau la școala din localitate, cumpărau cărți de la „Luminița" sau împrumutau de la bibliotecă. Seara tinerii mergeau la club pentru a vedea un film și, uneori, în sat veneau formații ca să susțină concerte. URSS s-a destrămat și totul s-a schimbat. Acum bine se descurcă doar cei care au plecat și trimit bani de peste hotare. Prin urmare, nu e de mirare că pentru Uniunea Vamală (alianța cu Rusia, Belarus și Kazahstan) votează, în special, oamenii de la sate, care au bani doar pentru strictul necesar sau nici pentru aceasta. Cu studii medii, vârsta de la 45, până la 60 de ani și mai mult, ei probabil visează ca zona rurală să revină la orânduirea din perioada când era bine. Liderul strain potrivit pentru a realiza aceasta, pentru 71%, este Vladimir Putin. Contrar însă opiniei vehiculate anterior, adepții Uniunii Vamale nu sunt minoritățile care s-ar teme de unirea cu România. 60% dintre ei se autoidentifică vorbitori de limba română (moldovenească) și doar 30% se declară ruși.

De partea cealaltă, proeuropenii sunt mai mult orășeni - chișinăuieni și alte localități urbane din țară. Ei sunt tineri, cu vârsta între 18-29 de ani, dar sunt la fel de bine reprezentați și de celelalte categorii. Trăiesc decent, dar nu-și permit lucruri scumpe. Cu studii universitare sau diplome de colegiu, ei tot își doresc un viitor acasă, dar alături de țările Uniunii Europene. Angela Merkel, urmată de Traian Băsescu sunt liderii străini care se bucură de cea mai mare încredere. Iar alături de aceștia, oricât nu ar părea de straniu, cu un procentaj egal, sunt menționați Barak Obama și Vladimir Putin. Specific pentru adepții UE e că sunt în proporție de 94% vorbitori de limba română (moldovenească).

Ceva au totuși în comun cele 2 tabere. Ambele cred ceea ce li se spune la televizor. Doar că proeuropenii privesc știrile difuzate de PRO TV și Publika TV, iar provamalii - Prime TV și Moldova 1. În plus, adepții UE se informează într-o proporție un pic mai mare din internet. Diferența constituie însă doar 7%. Și, în pofida evenimentelor din țara vecină, Ucraina, dar și al liberalizării regimului de vize pentru țările din Uniunea Europeană pentru noi, în tabăra pro Uniunea Vamală sunt cu 5% mai mulți adepți.

____________________

Studiul a fost realizat în perioada 14 februarie - 02 martie, 2014 pe un eșantion de 1.104 respondenți din circa 80 de localități urbane și rurale ale republicii. Numărul de interviuri asigură o marjă de eroare de ±2.9%, la un interval de încredere de 95%.