80% din angajații de oficiu din Moldova au regim stresant – sondaj Magenta Consulting

Bufniță sau ciocârlie? Până la jumătatea sec. XIX, un angajator i-ar fi râs în nas celui care l-ar fi întrebat așa ceva. Cel mai mare vis al muncitorilor de atunci, era să aibă cel puțin reglementate orele de lucru și să nu fie exploatați. Nimeni până recent nu se gândea la bioritmul angajaților. Programul de lucru cu ore fixe începea pentru toți dimineața. Un adevărat motiv pentru unele companii de a-și crește veniturile, cu ceasuri pe care trebuie să le prinzi prin casă, lumini care imită răsăritul soarelui, melodii cât mai plăcute. Pe de altă, parte pentru disciplinarea bufnițelor s-au inventat pedepsele — amenzile, turnichetele, registrele de intrare și ieșire și chiar concedierile pentru întârzieri repetate.

Cea mai eficientă metodă, se pare, stătea însă chiar sub nas

Inegalitatea biologică are o soluție mai puțin dureroasă - programul de muncă cu ore flexibile. Vii la 9:00, deci pleci la 18:00. Cu o oră mai târziu? Atunci te duci acasă la 19:00 și tot așa. Ce poate fi mai simplu? Programul de muncă flexibil a devenit un fel de mantră pentru oamenii care lucrează în zilele noastre.Și tot mai multe companii văd în programul flexibil beneficii de motivare a angajaților. Compania de consultanță și cercetări în marketing Magenta Consulting a lansat pe www.consulting.md un sondaj online pentru a afla în ce regim lucrează angajații de oficiu de la noi.

Programul de muncă flexibil este mai puțin stresant

Cercetarea socială realizată de Magenta Consulting relevă că, în primul dispare sentimentul de vinovăție pentru întârziere. Bunăoară, peste 70% din respondenții sondajului online pentru angajații din oficiu recunosc. Cu o frecvență mai mică sau mai mare, dar li se întâmplă să ajungă mai târziu la serviciu. Iar motivele nu țin doar de bioritm. S-a stricat mașina, traficul a fost intens, s-a întâmplat ceva neprevăzut cu copilul, sunt doar câteva din motivele care ne fac să ne gândim cu frică la turnichet și să începem ziua stresați. Apoi, mai există laboratoarele de analize, medicii, băncile, serviciile de stare civilă și multe altele, care nu au program de muncă sâmbăta și ne pun în situația umilitoare de a întârzia sau a ne cere voie de la serviciu.

Ne face mai eficienți în muncă

În al doilea rând, sondajul Magenta Consulting constată că programul de muncă flexibil ne face mai productivi. Lucrând în orele în care nu luptăm cu somnul, ci ne concentrăm cu adevărat, influențează și asupra calității muncii. Iar în al treilea rând, nu trăim cu senzația că am putea fi oricând concediați.

Dar, prea puțini se bucură de acest regim

Studiul Magenta Consulting arată însă că doar 20% din respondenți beneficiază de un astfel de program. Restul încă nu pot să își aleagă ora la care să înceapă lucrul și au obligația de veni la muncă, în cea mai mare parte, între 8:00 și 9:00 dimineața.

Cum motivează angajatorii?

Există și o latură obiectivă în refuzul angajatorilor de a accepta programul flexibil. Acesta se potrivește programatorilor, creativilor, juriștilor și altor profesii care nu  sunt „vitale” și nu implică interacțiunea cu clienții. Cum ar fi, de exemplu, să vii să depui actele pentru pașaport, iar acolo să ți se spună că angajatul are program flexibil și va veni la 10:00? În plus, într-o companie în care ambele tipuri de profesii sunt prezente, un astfel de program pentru unii și fix pentru alții, ar da naștere inechității.

Ce facem dacă întrârziem totuși?

Sursele dedicate acestui subiect, cercetate de consultanții Magenta Consulting, ne recomandă ca în astfel de cazuri să avem grijă să prevenim din timp, să ne sunăm nu doar șefii, dar și persoanele cu care avem, de exemplu, o ședință și să fim sinceri. Răceala care durează o singură zi sau durerile de burtă prea dese, dau de bănuit. Angajatorilor, în același timp, li se recomandă să examineze posibilitatea acordării angajaților, pe rând, desigur, a unei zile libere pentru rezolvarea chestiilor personale. În plus, să nu considere întârziere și să nu penalizeze financiar primele 30 de minute de la începutul programului. Se știe, un angajat fericit își face lucrul cu mai multă dedicație.

_____________________________________

Acest articol este scris in baza cercetarii on-line conduse prin intermediul platformei de intrevievare online sondaj.md care apartine Magenta Consulting in rindul angajatilor de oficiu. 

Vizualizări150 Share Tweet Plus