Noutăți

Sondaj FUMN - părerile moldovenilor față de unirea R. Moldova cu România

În iunie 2016, Magenta Consulting a realizat o cercetare la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) în parteneriat cu Realitatea TV, cu scopul de a afla opinia cetățenilor vizavi de subiectul unirii Republicii Moldova cu România.

Așadar, 28% din populația R. Moldova este total și mai degrabă de acord cu unirea RM cu România, dintre care 13% dintre respondenți s-au declarat total pentru unire. Totodată, cetățenii s-au manifestat în mai mare măsură pentru unire în cazul în care unirea ar presupune anumite beneficii precum: evitarea controlului Rusiei asupra R. Moldova, educație mai bună în școli și universități, servicii medicale de calitate, justiție imparțială și corectă, luptă reală împotriva corupției, salarii, pensii, burse mai mari etc. 47% dintre respondenți se declară total împotriva unirii.

În cadrul studiului s-au cercetat și alte aspecte precum: modalitățile de opunere unirii cu România în cazul în care Guvernul ar începe acest proces, personalitățile politice care se asociază cu unionismul, în câți ani ar putea avea loc unirea RM cu România.

Vă îndemnăm să consultați datele primare pentru o documentare eficientă referitoare la subiectul dat și pentru evitarea  tentativelor de dezinformare.

VIZIUNEA ASUPRA DIRECȚIEI ÎN CARE SE MIȘCĂ LUCRURILE ÎN MOLDOVA

Distribuția răspunsurilor la Q1: În general, consideraţi că lucrurile în Moldova se mişcă într-o direcţie corectă sau greşită? 

 

OPINIA RESPONDENȚILOR DESPRE REUNIFICAREA GERMANIEI DIN 3 OCT. 1990

Distribuția răspunsurilor la Q2: Ce părere aveți despre reunificarea Germaniei din 3 octombrie 1990? 

 

 

POZIȚIA VIZAVI DE UNIREA CU ROMÂNIA

Distribuția răspunsurilor la Q3: Ultimul timp se vorbește mai mult despre o posibilă unire dintre Republica Moldova și România. Dvs. sunteți pentru sau împotriva unirii celor două state?

MODALITĂȚILE DE OPUNERE UNIRII CU ROMÂNIA ÎN CAZUL ÎN CARE GUVERNUL AR ÎNCEPE ACEST PROCES

Distribuția răspunsurilor la Q4: Dvs. v-ați opune (ați fi contra) în cazul în care guvernarea ar începe unirea cu România? Dacă da, cum v-ați opune? 

 

MĂSURA ÎN CARE RESPONDENȚII AR FI DE ACORD CU UNIREA DACĂ AR ȘTI CĂ ACEASTA AR ADUCE URMĂTOARELE BENEFICII

Distribuția răspunsurilor la Q5: În ce măsură ați fi de acord cu unirea Republicii Moldova cu România dacă ați ști că aceasta ar aduce următoarele beneficii... Vă rog să răspundeți utilizând o scală de la 1 la 10, unde 1 – sunt absolut împotriva unirii și 10 – sunt absolut pentru unire.

 

PERSONALITĂȚILE POLITICE CARE SE ASOCIAZĂ CU UNIONISMUL RĂSPUNS SPONTAN (FĂRĂ SUGESTIE)

Distribuția răspunsurilor la Q6: Ce personalități politice Dvs. vi se asociază cu unionismul (dorința de unire a Republicii Moldova cu România)

PARTIDELE POLITICE CARE SE ASOCIAZĂ CU UNIONISMUL RĂSPUNS SPONTAN (FĂRĂ SUGESTIE)

Distribuția răspunsurilor la Q7: Ce partide politice Dvs. vi se asociază cu unionismul (dorința de unire a Republicii Moldovacu România)

ÎN CÂȚI ANI AR PUTEA AVEA LOC UNIREA R. MOLDOVA CU ROMÂNIA ÎN OPINIA RESPONDENȚILOR

Distribuția răspunsurilor la Q9: Cum vi se pare Dvs. în câți ani ar putea avea loc unirea Republicii Moldovacu România?

CINE AR PUTEA ÎNCURCA UNIRII R. MOLDOVA CU ROMÂNIA ÎN OPINIA RESPONDENȚILOR

Distribuția răspunsurilor la Q10: Cum credeți, ce ar putea încurca unirii Republicii Moldova cu România? 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre, fiind efectuat pe un eșantion 1500 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-2%. Datele au fost colectate în luna iunie 2016 din circa 90 de puncte de eșantionare – localități urbane și rurale, fiind reprezentativ pentru toată populația R. Moldova.