Noutăți

FLOW sau cum am ajuns să căutăm fericirea în munți și ce am găsit de fapt

Noi, specialiștii de marketing de la Magenta Consulting suntem tipici. Adică suntem  curioși  până în măduva oaselor. Nu încetăm să cercetăm diverse teme nici atunci când dormim. Inclusiv, ne interesează și ce este fericirea. Cu această ocazie am dat de “Flow”. 

Magenta Consulting s-a pornit în căutarea “Flow”

“Flow” este o carte a psihologului ungar Mihaly Csikszentmihalyi. Acesta confirmă una dintre teoriile tot mai populare în aceste zile, precum că fericirea e în noi înșine. O idee din această carte ne-a atras atenția în mod special – suntem mai fericiți atunci când depășim un obstacol dificil, care ne pune capacitățile la încercare maximă.  Anume atunci intrăm într-un fel de „curent” (din engleză „Flow”) de inspirație, când contează doar ceea ce facem la moment, iar timpul, gândurile sau chiar și oboseala sau foamea devin secundare. Atunci ne contopim cu ceea ce facem și simțim că nu vrem să ne ocupăm cu altceva – aici și acum este cel mai bine.

Mai avem o slăbiciune: vrem să învățăm altfel, suntem adepți ai anti-trainingului. Cât se poate de stat la masă cu prezentări, cafele și biscuiți? Noi ne punem rucsacurile în spate și călătorim. Învățăm distrându-ne. 

Flow și cucerirea muntelui 

De data aceasta, am ales o destinație “Flow”. Una care să ne pună la încercare la maxim - vârful Caraiman din munții Bucegi. 2000 de metri nu e mult pentru montaniști, dar pentru 23 de oameni, dintre care unii prima dată au fost în munți, traseul s-a transformat într-o adevărată provocare.

Ana Cironîi, Magenta Consulting: “Urcușul spre top a durat 5 ore. La început toți am luat-o în pas grăbit, la cucerit înălțimile. Cine ne-ar fi spus că mersul cu pași mici e cel mai indicat pentru succesul acestei afaceri. Nu e de mirare că, deja pe la al doilea kilometru, mai mulți dintre noi au dat de greu. Cu toate acestea, ne-am ajustat la ritmul comun. Probabil, cea mai dificilă parte pentru cei ce se rupeau la libertate. Să pui în aplicare empatia și să-ți încetinești ritmul atunci când știi că fără tine cineva ar putea să nu ajungă sus.“ 

Niciun proces, oricât de “flow” ar fi, nu trece fără greutăți

Apoi, a fost panica. Pe la jumătate de traseu, ni s-a întâmplat ceea prin ce trec maratoniștii, alpiniștii și toți sportivii. Creierul refuză să creadă că va reuși. Nu mai vrei să continui. Te întrebi ce cauți acolo și cum ți-a trecut prin cap să te pornești benevol în așa chin. Anume în aceste momente contează să-ți șoptească cineva că totul va fi bine și nu e voie să cedezi când a rămas atât de puțin și ai parcurs atât de mult.  Iar după câteva ore a fost triumful. Am reușit!!! Vârful Caraiman a fost cucerit!

Irina Stașcu, Magenta Consulting: “E o senzație că poți face orice pe lumea asta, mai ales dacă ai alături oamenii care trebuie. Sincer, eu mă simt alt om după acest teambuliding, am mai multă încredere în oamenii de alături, am mai multă încredere în mine (am urcat un munte, totuși!), am mai multă răbdare și, în general, am făcut un restart la minte și suflet (chiar dacă mușchii m-au durut nebunește încă vreo 3 zile după) :)”

La Magenta învățăm în fiecare zi și devenim mai...“flow”

Așa e și cu proiectele. Sunt ca escaladarea unui munte. Fără susținere și ajutor din partea echipei e dificil și, deseori, imposibil. Dar când ajungi în vârf și vezi lumea de sus, îți spui: Hei! Am reușit! Imposibilul e posibil! Iar ca să reușești, e necesară:

  • Distribuirea task-urilor pe părți mici.
  • Automotivarea, pentru a nu lăsa anxietatea să preia controlul.
  • Acceptarea fiecărui task dificil ca șansă de a învăța ceva nou, care ne va servi pe viitor.
  • Transformarea task-urilor în joc, cu provocări bine definite și posibilitatea de obținere a unui feedback imediat. 
Vizualizări707 Share Tweet Plus