Top tematici preferate ale moldovenilor în mass-media

Studiind preferințele populației față de cele mai interesante tematici și  față de acele apecte care ne atrag atenția cel mai des în diverse mass-media, în urma efectuării sondajului de opinie de către compania Magenta Consulting, s-au obținut următoarele date:

Figura 1. : Top tematici preferate ale moldovenilor  în mass-media, %

Tematicile care ne atrag cel mai mult atenția la posturile TV sunt: politica, filmele polițiste /emisiunile judiciare, catastrofele și situațiile excepționale. Radioul majoritatea îl ascultă pentru muzică, dar  și pentru a se informa despre noutăți politice, viața socială și divertisment.

Navigăm pe Internet pentru a căuta sau asculta muzica, citi știri de divertisment, despre catastrofe și situații excepționale,  informații din știință și politică.

Ziarele le citim, îndeosebi, pentru a afla ultimele noutăți din politică, viața socială și economie.

Revistele sunt preferate pentru tematicile cu referiri culinare, divertisment și știință.

În general, privim emisiuni politice cel mai mult la televizor,  divertismentul și noutățile din muzică preferăm să le găsim on-line, rețetele gustoase le furăm de la televizor și din reviste.  

Efectuând analiza multicriterială am încercat să aflăm topul tematicilor preferate în Internet, în funcție de vârstă, regiune, studii și venit.

Muzica îi interesează, îndeosebi, pe tinerii până la 24 ani, liceeni și persoanele cu venituri diferite.

Divertismentul este preferat, într-o pondere mai ridicată, de către cei cu vârsta de 25-34 ani, liceeni și studenți, și printre persoanele cu venituri între 1500-4000 MDL.

Potrivit rezultatelor cercetării, știrile din politică sunt citite on-line  într-o pondere mai ridicată de către persoanele cu vârsta de la 25-54 ani și cele cu studii superioare și superioare incomplete. Cât privește veniturile participanților la studiu, informațiile politice sunt accesate prin intermediul internetului mai des de către persoanele cu venituri de peste 3000 MDL per membru de familie și, într-o măsură mai mare, de către locuitorii din nordul țării.

Informațiile cu tematică științifică sunt accesate prin intermediul resurselor internet într-o pondere mai ridicată de către persoanele cu vârsta între 25-29 ani și  55-65 ani, în timp ce informațiile din culinărie sunt căutate mai des de persoanele cu un venit între 5001-6000 MDL per membru de familie. Cât privește informațiile din economie mai des sunt accesate de către persoanele cu vârsta între 25-29 de ani, cele studii superioare și postuniversitare.

Se observă o evoluție calitativă a auditoriului pentru varianta on-line, mai ales după ce în studiul precedent a fost relevată creșterea încrederii în Internet ca sursă de informare.

*Notă metodologică: cercetarea a fost efectuată pe un eșantion reprezentativ de 1400 de respondenți  cu vârsta 14-65 ani, din 24 de localități urbane (marja de eroare +/-2,6%), respondenților oferindu-li-se posibilitatea să bifeze câte 3 tematici maxim pentru fiecare sursă mass-media.

 

Vizualizări124 Share Tweet Plus