Moldovenii nu mai doresc să rămână în țară, 70% dintre ei ar pleca peste hotare

În urma efectuării sondajului  de opinie de către  Magenta Consulting pe un eșantion reprezentativ de 1400 respondenți cu vârsta de peste 15 ani, din 24 centre urbane ale republicii (marja de eroare de+/-2,6%), au fost obținute datele conform cărora  70% dintre moldoveni și-au exprimat intenția de a pleca peste hotare.

Fiecare al patrulea moldovean a recunoscut că ar emigra cu plăcere peste hotare, 17% dintre ei ar pleca temporar, 16% ar pleca la muncă, 9% - la studii și doar 3% ar pleca în scopuri turistice. Se pare că foarte puțini moldoveni ar merge doar la odihnă peste hotare, majoritatea ar pleca pentru noi oportunități și posibilități oferite de țările străine și ar face aceasta cu plăcere sau de nevoie. Un salariu mai mare, un mediu mai favorabil decât cel din țara noastră ar putea sa fie motivele pentru care moldovenii ar emigra definitiv sau temporar, dar și cei care au zis că ar merge temporar, nu se știe ce perioadă de timp ar presupune aceasta. Pe de altă parte, nimeni nu le poate asigura emigranților condiții prielnice și, cum se zice, nimeni nu îi așteaptă cu brațele deschise acolo. Iar pentru un salariu mai mare, comparativ cu cel de aici, ar trebui să muncească în condiții mult mai dure și mai puțin probabil conform pregătirii profesionale pe care o au. Străinii emigranți din țările în curs de dezvoltare nu au o imagine foarte bună și sunt considerați, de cele mai multe ori, forță de muncă de mâna a treia. Dar, cu toate acestea, marea majoritate a moldovenilor s-au gândit, și nu o singură dată, să emigreze.

Figura 1. Intenția de plecare a moldovenilor peste hotare, N=1371, %

Cât privește vârsta celor ce doresc să plece peste hotare, fiecare al treilea cetățean dintre cei cu vârsta de 25-34 de ani ar emigra cu plăcere, conform datelor sondajului. Cei cu vârsta între 14-24 de ani ar pleca mai ales pentru studii, considerând că studiile de peste hotare sunt mult mai calitative și le vor asigura obținerea unor joburi mai bune și mai bine plătite.

Cel mai puțin interesați de a pleca peste hotare sunt persoanele peste 45 de ani. Aceștia deja s-au împăcat cu gândul că nicăieri nu e mai bine ca acasă și se mulțumesc cu ceea ce au aici.

Printre doritorii de a emigra cu plăcere sau a pleca la muncă o pondere mai mare o au bărbații, locuitorii regiunii de Sud, persoanele ce au un venit sub 500 MDL și de 5001-6000 MDL, cu studii medii (absolvenți colegii, licee, școli profesionale) sau superioare incomplete.

Neavând obligații,  celibatarii sau cei care trăiesc în concubinaj ar merge mult mai ușor și cu plăcere peste hotare temporar sau pentru mai mult timp la muncă sau trai permanent.

Aceste date ar trebui sa ne îngrijoreze, pentru că tot mai mulți moldoveni doresc să plece peste hotare și acestea sunt persoane tinere care sunt baza dezvoltării unei țări. Dacă pleacă prea multe persoane apte de muncă, neașteaptă îmbătrânirea populație, iar acest fapt va frâna relansarea și dezvoltarea economică a țării.

 

Vizualizări575 Share Tweet Plus