Leul, valută de încredere

Precum au arătat datele sondajului efectuat pe un eșantion de 1400 persoane, în 24 localități urbane din Moldova de către Magenta Consulting în septembrie 2010 (marja de eroare constituind +/- 2,6%), Leul moldovenesc este cea mai potrivită valută pentru păstrarea economiilor. Astfel, 51% dintre persoanele intervievate au răspuns că preferă să păstreze economiile lor în valuta națională. Euro demult a intrat în viața cotidiană a moldovenilor și este valuta utilizată la nunțile moldovenești, la stabilirea ofertelor agențiilor de turism sau a prețurilor la apartamente. O bună parte dintre moldoveni muncesc în țările Uniunii Europene, a cărei valută de circulație este Euro și, din acest motiv, 46% dintre moldoveni au mai multă încredere în această valută pentru depozitarea economiilor. Dolarul american a cedat pozițiile sale în economia mondială și în viziunile economice ale moldovenilor – mai puțin de o treime ar încredința acestuia economiile sale (27%). După dolar urmează leul românesc cu 9%, ruble rusești cu 1% și hrivna ucraineană cu mai puțin de jumătate de procent.

Este destul de interesant să urmărim cum se schimbă preferințele celor care știu a economisi: tinerii sunt cei mai sceptici față de valuta națională. Astfel, ponderea celor care și-au încredințat economiile leului moldovenesc, în segmentul persoanelor de 14-24 ani, este mai mică decât în segmentele persoanelor mature: 42% - în cazul adolescenților și 48% - în cazul tinerilor. Maturii sunt cei care contează pe stabilitatea valutei europene, încredințându-i economiile în proporție de 53-56%. Cele mai tradiționaliste din acest punct de vedere sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 65 de ani: doar 31% au ales Euro pentru economisirea banilor. Acest segment crede că leul moldovenesc este cel mai sigur instrument de economisire: 65% față de 42-55% în rândul persoanelor mai tinere. 

Dolarul american, evident, trezește mai multe emoții pozitive în cazul persoanelor vorbitoare de limba rusă: 37% au acumulat portretele președinților americani de pe bancnote acasă în borcan și în bancă pe cont. O bună alternativă în cazul acestui segment este reprezentată de leul moldovenesc – el a fost ales de către 58% dintre persoanele vorbitoare de rusă (cu 10 p.p. mai mult decât în segmentul persoanelor vorbitoare de limbă română. Euro este mai atractiv pentru vorbitorii de limba română, decât pentru vorbitorii de limbă rusă (diferența între segmente constituie 9 p.p. pentru această valută).

Din punctul de vedere geografic se observă că proximitatea Băncii Naționale a Moldovei influențează asupra preferințelor populației – cetățenii care locuiesc în regiunea centrală aleg mai des  leul moldovenesc pentru a-și face economii decât acei care trăiesc la nordul sau sudul țării: 55% față de 44% și 43% respectiv.

O noțiune semnificativă care are legătură directă cu ideea de economisire este și bugetul familial. Cu toate acestea, adeseori se întâmplă ca soții să prefere să-și păstreze separat economiile personale, în diferite locuri ”secrete”, precum ar fi cărți, la ciorap sau subsolul. De aceea nu ar trebui să ne mire faptul, când femeile scot cu ușurință banii depozitați pentru zile negre pentru ai cheltui pe îmbrăcămintea copiilor sau a soțului, medicamentele părinților, pentru achiziții urgente, preferând să-și țină economiile în lei moldovenești. Sumele adunate nu sunt foarte mari, de aceea femeile preferă să renunțe la cheltuielile legate de schimbarea valutei din lei în valută străină (astfel consideră 54% dintre femei, comparativ cu 49% dintre bărbați). În același timp, bărbații, mai des decât femeile, aleg Euro drept valută de depozitare (51% față de 42%).