Lectura cărților și sănătatea intelectuală a moldovenilor

”Pentru sănătatea Dumneavoastră intelectuală consumați cel puțin 20 de pagini de carte pe zi”, ne încuraja Radio Guerilla într-o zi frumoasă de sâmbătă.

Lumea cărților este una fascinantă pentru oamenii care își dedică timpul s-o descopere. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi, cititul cărților este o activitate care amintește de anii de școală, iar societatea noastră încă nu a asimilat concepul de ”învățare continuă”, de aceea, ideea de ”a învăța și a scăpa de povara aceasta” este încă bine înrădăcinată printre tineri. Odată cu înaintarea în vârstă, lista responsabilităților unei persoane crește dramatic, de aceea mulți nu își mai permit să se delecteze cu o carte bună, într-un fotoliu comod. Aceste plăceri au fost înlocuite cu activități mai puțin intelectuale, cum ar fi maratonul de achitare a facturilor, sau sfânta ordine generală din fiecare săptămână. 

Compania Magenta Consulting a efectuat un sondaj pe un eșantion de 1400 de respondenți, în 24 de localități urbane(marja de eroare +/-2,6%), pentru a afla cât de des citește omul moldovean.  Mai întâi de toate a fost determinat faptul că circa 60% dintre respondenți citesc cărți.  Studiul a relevat că lectura este o activitate obișnuită atât pentru respondenții cu studii post-universitare (masterat, doctorat), cât și pentru persoanele cu studii medii incomplete. Ambele categorii au acumulat cea mai mare pondere printre cei care citesc mai mult de 8 cărți pe an (17% și, respectiv, 18%). Majoritatea celor care nu citesc deloc au declarat venituri de peste 9000 de MDL (74%). Aceasta s-ar putea datora faptului că, persoanele care își asigură familiile cu venituri mai mari, la sfârșit de zi sunt prea obosite pentru a mai citi. Dacă e să analizăm numărul de cărți citite din perspectiva situației familiale, obținem un peisaj destul de interesant: odată cu schimbarea statutului marital, scade și ponderea persoanelor care citesc. Astfel, citesc 66% dintre celibatari, 60% dintre persoanele care locuiesc în concubinaj, 54% dintre persoanele căsătorite, 52% dintre respondenții divorțați și doar 50% dintre persoanele văduve.

Figura 1. Numărul de cărți citite anual, în dependență de statutul marital, %

Oricât de puțin timp am avea, suntem datori să ne păstrăm nivelul de sănătate intelectuală, dacă nu prin lectură, atunci prin alte activități la fel de utile. Publicația The Insight Journal scrie că ”lectura este o activitate foarte eficientă pentru a învăța lucruri noi, dar mulți oameni nu vor să își petreacă timpul citind, iar aceasta este o situație cât se poate de firească. Pentru a-și asigura bunăstarea intelectuală, aceștia preferă să urmărească programe TV sau să asculte emisiuni radio cognitive. Altora le este mult mai interesant să călătorească și să descopere lucruri noi sau să viziteze expoziții artistice și să ia parte la evenimente culturale. Mintea se pune în mișcare și atunci când omul crează sau învață un hobby nou. Toate aceste acțiuni ne sporesc nivelul de sănătate intelectuală, dar cei care hotărăsc să citească, nu trebuie neapărat să lectureze lucruri care nu prezintă interes pentru ei. Beletristica, nuvelele, chiar și articolele cognitive din ziare și reviste ne vor ridica nivelul bunăstării intelectuale.”

În această ordine de idei, am decis să verificăm dacă participanții la studiu, care, de obicei, nu citesc, merg, în schimb, la teatru, concerte sau cinema, pentru a-și menține sănătatea intelectuală. Studiul ne-a oferit niște date cu tendinţe pesimiste: dacă persoanele care citesc mai mult merg la evenimente culturale mai rar decât o dată pe lună (17%), atunci respondenții care de obicei, nu citesc deloc, nu merg nici la spectacole și nici la proiecții de film sau concerte (51%).

O societate cu un nivel înalt de sănătate intelectuală este una în care deciziile se discută, dar nu se impun; este un mediu în care copiii cresc curioși și creativi, pentru a aduce soluții inteligente problemelor de mâine. Pentru că vrem cu toții să trăim într-o astfel de societate, vă îndemnăm să citiți, să frecventați evenimente culturale și să îi convingeți și pe cei apropiați să vă însoțească. Mai ales că în acest an, luna mai abundă de evenimente culturale la Chișinău!

Vizualizări353 Share Tweet Plus