Preferințele moldovenilor pentru a lua masa în oraș

Ne trezim somnoroși diminețile, sorbim cafeaua făcută în grabă și abia de mai apucăm să îmbucăm ceva înainte de a nimeri printre miile de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu. La lucru o altă cafea, poate o țigară sau o bucată de ciocolată ca să ne alintăm sufletul, dar sărmanul stomac, de ar avea gură să vorbească – ne-ar spune atâtea sau poate chiar ne-ar înjura la cât de grijulii suntem noi cu el și îl alimentăm cu mâncare sănătoasă. Iar din lipsă cronică de timp mâncăm pe unde apucăm și când găsim timp: un sandwich în timpul mersului, tartine pregătite de acasă, prânzim sau cinăm la o cantină publică, la o cafenea sau la un restaurant cu vreo ocazie mai deosebită.

Există o categorie de moldoveni care iau masă, în exclusivitate, acasă, fie din lipsă de bani, fie din anumite considerente dietetice. Magenta Consulting și-a propus să afle care sunt preferințele moldovenilor pentru a lua masa în oraș.  În urma interviurilor efectuate de către compania Magenta Consulting, pe un eșantion reprezentativ de 1400 respondenți, s-au obținut datele care relevă faptul că mai mult de jumătate din moldoveni nu i-au masa în oraș sau o iau foarte rar.

Să ia masa în oraș preferă 36% dintre moldoveni, dintre care 5% o fac zilnic, câte 8% dintre ei o fac de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână și de 2-3 ori pe lună, alte 7% mănâncă în oraș o dată în lună.

Figura 1.: Preferințele moldovenilor pentru a lua masa în oraș, N=815, %

Dintre cei care iau masa în fiece zi sau de câteva ori pe săptămână în oraș, într-o pondere mai mare, sunt persoanele cu vârsta de 20-34 ani, ponderea bărbaților fiind dublă față de femei, cei cu un venit de peste 6000 MDL per membru de familie, cu studii superioare sau postuniversitare și cei care trăiesc în concubinaj sau sunt celibatari.  Acestea sunt persoane care duc un mod de viață activ, care nu au timp pentru a-și prepara mâncarea și care consideră că ar pierde mai multe resurse (timp, bani) pentru gătit, decât să mănânce în oraș sau ar putea utiliza mai eficient și mai plăcut acest timp.

De câteva ori pe lună merg la masă tinerii, în deosebi persoanele cu studii postuniversitare, cu un venit de peste 5000 MDL, celibatarii și cei care trăiesc în concubinaj.

Putem remarcă, mesitul în oraș ține de stilul de viață al celor fără de obligații, pentru că persoanele căsătorite pregătesc mai des mâncarea acasă și petrec timpul împreuna, mai ales la cină.

Cea mai mare parte dintre cei care nu iau masa în oraș sunt persoanele trecute de 45 ani, cei cu un venit de sub 1500 MDL per membru de familie, văduvii și cei divorțați.

În ultimii ani a crescut numărul localurilor unde se poate servi dejunul, cina sau de stat la un pahar de vorbă, datorită faptului că a crescut cultura de consum a moldovenilor care preferă să ia masa în afara casei. Cît privește localurile preferate, mai mult de jumătate din moldoveni vor merge la o pizzerie, 42% ar prefera cafenelele, o treime – terasele, fiecare al patrulea moldovean mănîncă la cantină și doar 16% preferă și își permit să meargă la restaurant.

Figura 2.: Preferințele localurilor pentru a lua masa în oraș, N= 815, %

Ținem să menționăm că restaurantele sunt frecventate, într-o mai măsură mai mare, de către persoanele de 30-34 de ani, cu studii superioare, cu venituri între 3001-4000 MDL și peste 5000 MDL și de cei căsătoriți. Invitația la cină într-un restaurant pentru cei căsătoriți ar putea fi o modalitate de a menține viu romantismul și dragostea din cuplu.

*Notă metodologică: cercetarea a fost efectuată pe un eșantion reprezentativ de 1400 de respondenți  cu vîrsta 14-65 ani din 24 de localități urbane (marja de eroare +/-2,6%), respondenților oferindu-li-se posibilitatea să aleagă mai multe localuri pe care le preferă pentru a lua masa în oraș, iar ceea ce ține de frecvență - să dea doar un singur răspuns.

 

Vizualizări133 Share Tweet Plus