Copii, carieră sau contraceptive? Ce aleg moldovenii

Ei sunt Ion și Maria, o pereche creată în baza datelor reprezentative din cercetările  Magenta Consulting.

Ion și Maria sunt o familie la locul ei. Căsătoriți, au un copil. Ion lucrează. Maria la fel. Nu câștigă prea mult, dar Maria e gospodină. E atentă la ce cumpără și economisește. Maria ține la familie și la serviciul său. De aceea, după primul copil, a decis să mai zăbovească. A mers la medic ca să-și pună sterilet. Până vin vremuri mai bune și mai crește puțin copilul.

Vecinii lor, Ana și Andrei, sunt împreună de câțiva ani buni, dar încă nu s-au hotărât să se căsătorească. Ana a făcut facultate și masterat. Îi place să fie informată despre tot: situația din țară, de peste hotare, autoinstruire, călătorii, inclusiv cumpărături. Citește, compară, consultă mai multe surse. Ana are idealuri, vrea să cunoască lumea, să-și facă o carieră, să se distreze și încă nu e gata pentru un copil. Pentru sterilet e încă devreme. Deci , împreună cu Andrei se protejează cu prezervative.

Cu sau fără copii la casă? Da și nu. Arată datele Magenta Consulting legate de contracepție, confirmate de cele privind natalitatea ale Biroului Național de Statistică.

Jumătate din familiile din Moldova aleg să aibă doar un copil. Astfel, în 2011, 55,6% de cupluri aveau un singur copil, 34,2% - doi și doar  10%, dintre care 74% locuiesc la țară - trei și mai mulți copii. Motivul pentru care cuplurile se limitează la familii mici este situația economică, dorința de a atinge un nivel financiar stabil și suficient pentru o viață asigurată cu toate cele necesare.

Și cuplurile aflate în relații libere se decid să crească și să educe copii. Ponderea micuților născuţi în afara căsătoriei în 2011 a fost de 21,6%. Cu toate acestea, rata femeilor care se protejează fiind în concubinaj este cu mult mai mare - 60%. Motivul pentru care acestea se abțin să aibă copii este dorința de a-și face o carieră și, desigur, de a avea o relație stabilă, confirmată la oficiul stării civile.

Soluția, atât pentru cuplurile căsătorite, cât și pentru cele aflate în concubinaj, este contracepția.

Suntem pe locul 10 în Europa după rata de utilizare a contraceptivelor, din 22 de țări. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2005, la noi în țară 67,8% dintre femei se protejau. În top suntem depășiți de Olanda, Albania, Belarus, Turcia, Franța, Federația Rusă, Marea Britanie, Portugalia și Norvegia, aflată pe locul întâi cu rată de 88,4%. Mai puțin decât noi, se protejează Ucraina, Spania, Uzbekistan, Irlanda, Serbia.

Datele obținute la nivel național de Magenta Consulting indică o rată de 41% dintre respondente care utilizează contraceptive. Motivul principal pentru  care 59% nu utilizează nici o metodă de contracepție nu este determinat, cum mulți dintre noi s-ar gândi de convingerile religioase, ci de lipsa necesității utilizării acestora (47%). Urmează apoi frica de hormoni, incomoditatea, contraindicațiile medicului și dorința de a concepe un copil. 2% din respondente nu cunosc despre existența contraceptivelor,  iar 4 % se incomodează să le procure. Doar  5% nu utilizează  metode de protecție pentru că aceasta ar contraveni convingerilor lor religioase. Cel mai puțin se protejează femeile cu studii medii incomplete (27%) și absolventele colegiilor (24%). 

Figura 1: Motivele de neutilizare a produselor anticoncepționale, N=197,%

Prezervativul este cea mai populară metodă de contracepție la noi în țară.  48% dintre respondentele sondajului  Magenta Consulting au indicat anume această metodă,  25% - steriletul, iar pe locul trei al preferințelor au plasat  pastilele hormonale (17%).

 

Prezervativul este alegerea nr. 1 pentru toate categoriile de respondente - persoanele care trăiesc în concubinaj (58%), celibatare (76%) divorțate (60%) și chiar căsătorite (35%) - cedând pozițiile doar printre femeile cu vârsta de 30-54 ani, unde mai populare devin steriletul și pastilele hormonale.

Figura 2: Metodele de contracepție utilizate, N=166,%

De ce prezervativele? Pentru că nu sunt pastile pentru a fi administrate regulat, te protejează de sarcină nedorită și, în afară de faptul că în unele cazuri pot determina ușor disconfort, nu cauzează efecte adverse pentru sănătate.  În plus, la fel de important, mai ales pentru persoanele aflate în relații libere, reduce la maximum riscul de infectare cu boli venerice. Și nu în zadar. 12 272 persoane de la noi din țară au fost diagnosticate în 2011 cu trichomoniază. Iar raportul OMS pentru același an, estima un număr de 15.000 de persoane cu HIV, inclusiv nediagnosticate, dintre care 1900 de cazuri noi.

Sursa: Biroul Național de Statistică.

Steriletul este o opțiune bună pentru familiile din Moldova care au copii. Iar pastilele hormonale  femeile din Moldova le evită pentru că se tem să se îngrașe, se plâng de dereglări ale ciclului și dureri de cap, dereglări hormonale, grețuri, alergie și afectarea unghiilor.

Informația contează. La fel și vârsta. Înainte de procurare femeile se interesează   de efectele secundare ale contraceptivelor, apoi de contraindicațiile existente și modul  în care acestea  acționează .

Figura 3: Tipul de informații care se consideră necesar despre metodele de contracepție, N=135,%

Fetele de 14-19 ani (44%) vor să știe mai multe despre modalitatea de utilizare a contraceptivelor, pe când contraindicațiile sunt foarte importante pentru cele cu vârsta de 20-24 ani (62%).

La alegerea metodelor, femeile din Moldova au încredere mai mult în sursele specializate. 75% au optat pentru sfatul medicului ginecolog, alte 25% s-au pronunțat pentru emisiunile tematice și 22% pentru internet, iar alte 20% pentru medicul de familie. Cele mai puțin agreate surse de informație sunt prietenii și rudele (11%).

Până la urmă, copii sau contracepție? Prioritățile le stabilește fiecare, personal sau împreună. Un lucru este sigur. Sexul protejat înseamnă mai puține riscuri, iar o familie pare a fi mai împlinită când are alături și un copil.

______________________________________________________________________

Acest articol a fost realizat cu sprijinulReprezentanței Bayer Schering Pharma AG în baza cercetărilor Magenta Consulting "Preferințele femeilor privind metodele de contracepție". Studiul a fost realizat  pe un eșantion de  1400 respondenţi, asigurând o marjă de eroare de ±2.6%, cu un interval de încredere de 95%.

Alte surse:

http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&id=3775&idc=168

http://gamapserver.who.int/gho/interactive_charts/mdg5/atlas.html?indicator=i1&date=Latest%20available%20since%202005

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0011/188759/Moldova-HIVAIDS-Country-Profile-2011-revision-2012-final.pdf

Vizualizări131 Share Tweet Plus