Cum se informează moldovenii despre războiul din Ucraina  

Efectele dezastruoase ale războiului dintre Rusia și Ucraina se resimt și peste hotarele acestor țări, însă urmările sunt în mare parte de natură politică, economică, sunt legate de gestionarea crizei refugiaților ucraineni sau de gestionarea problemelor psihologice. Dar Rusia poartă și un alt război crucial, cel informațional, în care e antrenată și Republica Moldova.

Industria știrilor false este un element-cheie al forței rusești, fără de care susținerea cetățenilor ruși a „operațiunii militare” din Ucraina nu ar fi fost posibilă. În Moldova, 26% dintre respondenții sondajului din 3-5 martie 2022 realizat de Magenta Consulting afirmă că Rusia efectuează o operațiune militară de eliberare, fapt care sugerează că această mașinărie de informare își atinge scopul.

Deși Guvernul Republicii Moldova depune efort pentru a calma populația țării prin păstrarea neutralității, dar și prin oferirea unui suport fără precedent refugiaților din țara vecină, moldovenii sunt expuși și știrilor credibile din Vest, dar în care se relatează că Moldova ar putea avea aceeași soartă.

Respectiv, într-un nou sondaj, am încercat să aflăm de unde se informează cetățenii noștri despre războiul din Ucraina.

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, 45% dintre respondenți susțin că urmăresc știrile mai frecvent decât până la conflict. Totodată, 41% declară că urmăresc știrile la fel ca înainte sau chiar mai rar.

De când a început conflictul militar în Ucraina, cât de des priviți sau citiți știri? (un răspuns posibil) 

 

De când s-a început conflictul militar din Ucraina, 1 respondent din 4 a afirmat că a început să utilizeze surse noi de informare. 9% susțin că au început să urmărească surse de televiziune, 7% - Telegram, 6% – site-uri de știri, activitate pe care nu o făceau până atunci.

Care surse noi de informare ați început să utilizați de când a început conflictul militar din Ucraina? (răspuns multiplu)

 

58% dintre respondenți verifică aceeași știre în mai multe surse de informare. Dintre care, 21% se asigură acum de veridicitatea știrilor în mai multe surse, dar nu făceau acest lucru înainte de război. Pe de altă parte, 41% dintre respondenți nu au obișnuința de a verifica aceeași știre în mai multe surse de informare.

 Dvs. obișnuiți să verificați aceeași știre în mai multe surse de informare? (un răspuns posibil)

  

Respondenții sunt reticenți, însă, față de credibilitatea știrilor pe care le urmăresc. Mai mult de jumătate dintre intervievați (56%) declară că nu au încredere în acestea.

Cât de multă încredere aveți că știrile pe care le priviți/citiți în prezent sunt adevărate și nu false? (un răspuns posibil)

  

Întrebați fiind de proveniența surselor de informare, majoritatea respondenților (83%) se informează despre conflictul militar din Ucraina din sursele media din Moldova. Dintre ei, 53% nu consultă alte surse decât cele moldovenești. 38% dinte cei intervievați se informează despre război inclusiv din sursele din Rusia.

Din sursele media ale căror țări vă informați despre conflictul militar din Ucraina? (răspuns multiplu)

  

Criza refugiaților din Ucraina a demonstrat irevocabil ospitalitatea moldovenilor. Circa jumătate au ajutat într-un anumit mod ucrainenii care s-au refugiat în Moldova. Mai multe de o treime dintre aceștia au ajutat refugiații cu produse alimentare (36%).   

Dvs. personal sau familia Dvs. ați ajutat refugiații din Ucraina cu... (răspuns multiplu)

 

 

Mărime eșantion: 510 respondenți.

Marja de eroare: ±4.34%.

Geografie: Studiu național – eșantion proporțional numărului populației (localități urbane și rurale).

Eșantion: Probabilistic proporțional numărului populației (malul drept).

Metoda de colectare: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) pe mobil și fix.

Perioada de colectare: 28 – 31 martie 2022.

 

Vizualizări205 Share Tweet Plus