Suntem poporul copiuțelor sau cel al responsabilității? Cum plagiăm la școală

Primul lucru pe care îl facem imediat cum apărem pe lumea asta, e învățăm. Învățăm să respirăm. Mai târziu învățăm să deschidem ochii, să mâncăm, să comunicăm, să mergem...

Ceea ce suntem fiecare din noi, e o totalitate de învățături, experiențe și cunoștințe. Învățăm involuntar cele mai importante lucruri, dar depunem efort ca să avansăm, să ne antrenăm abilitățile cognitive și să punem la bătaie inteligența, logica și ageritatea.

Pentru că natura omului este, de fapt, multitudinea de învățături și depinde anume de caracterul informațiilor pe care le absoarbe și atitudinea sa față de acest proces, Magenta Consulting a decis să cunoască atitudinea moldovenilor față de studiile în instituțiile de învățământ

Copiatul se justifică prin programul de studii complicat

Echipa Magenta i-a întrebat pe moldoveni ce părere au despre copiatul de la colegii de clasă sau folosirea copiuțelor la școală. Mai bine de 2/3 dintre moldoveni au ținut să evidențieze că plagiatul este un lucru rău, iar cunoștințele și notele trebuiesc dobândite cinstit, acestea sunt necesare și nu ar fi loc de trișare. Aceeași părere este împărtășită și de jumătate din respondenții cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani, elevi sau studenți, unii dintre ei fiind în febra examenelor de BAC.

Însă, există categoria moldovenilor care susțin că „elevii sunt nevoiți să copieze”, motivând că programul școlar actual ar fi unul foarte complicat – 17%. Ponderea tinerilor (16-20 ani) care justifică plagiatul prin programul de studii complicat este de circa două ori mai mare (37%). Totodată, 7%, atât din total respondenți, cât și dintre persoanele tinere sunt de părerea că se poate de copiat, iar plagiatul nu ar fi o problemă, conform viziunii lor.

Sunt și cei care nu cred în puterea diplomei de studii, 6% dintre moldoveni cred că o diplomă bună nu înseamnă nimic, iar în prezent persoanele care au cunoștințe nu obțin succes. În așa caz, trebuie de copiat, propun tinerii în aceiași măsură (6%).

Părerea moldovenilor despre copiatul la școală, %

Cei mai corecți față de plagiat sunt persoanele vârstnice, care au peste 60 de ani împliniți, din mediul rural, cei ce au sub 3 mii de lei venit lunar și, tot în mai mare măsură, cei ce au o slujbă la stat.

Categoria moldovenilor care au o atitudine pozitivă față de copiat, este reprezentată de o majoritate formată din locuitori ai orașelor, elevi, celibatari, de asemenea de persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 21 de ani.

În Republica Moldova BAC-ul e în toi, iar părerea că ”trebuie să învățăm cinstit”, exprimată de majoritatea moldovenilor, inspiră încrederea că elevii vor tinde mai mult spre cunoștințe, decât spre note mari.

Pentru că adevăratele examene încep abia după absolvire, unde viața nu pune note, ci pedepsește dur pe cei pentru care doar notele au contat.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Vizualizări1005 Share Tweet Plus